Companii

Exporturile de mobilă au trecut de un prag istoric, 2 mld. euro

Exporturile de mobilă au trecut de un prag istoric, 2...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.07.2016, 00:07 1318

Exporturile de mobilă au ajuns la un prag istoric în unul dintre domeniile în care balanţa livrărilor externe o depăşeşte cu mult pe cea a importurilor.

În total, fabricile de mobilă din România au trimis la export produse în valoare de peste 2 miliarde de euro, cu 8,4% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), care are peste 450 de societăţi membre. Peste 80% din ceea ce se fabrică în România în acest sector este trimis la export.

În total, 19 producători de mobilă au intrat în primii 500 de exportatori din România. Aceştia au pariat pe exporturi în condiţiile în care consumul din România a fost mai mulţi ani în scădere din cauza crizei economice care a şi tăiat de pe lista producătorilor de mobilă 700 de firme. În plus, cererea la export pentru produsele locale a fost în creştere. Cererea pentru mobila fabricată în România se anunţă pe plus şi în anii următori, dat fiind faptul că Ikea, la nivel de grup, vrea să dubleze volumul produselor (de mobilier şi decoraţiuni) „made in România“, de la nici 4%, în următorii cinci ani.

Mulţi producători trimit mai bine de jumătate din producţie la export sau chiar întreaga producţie, un exemplu fiind chiar Aramis, cel mai mare exportator şi jucător de pe piaţa locală a mobilei , care exportă 98% din producţie.

Mulţi producători locali precum Casa Rusu sau Lemet şi-au făcut curaj şi au intrat pe segmentul de retail, unde liderul este însă un jucător străin - IKEA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO