Companii

Exporturile si vanzarile catre Dacia cresc veniturile Rombat

20.07.2006, 19:27 21

Compania Rombat din Bistrita, producator de baterii pentru autoturisme, a inregistrat pe primele sase luni o cifra de afaceri de peste 12,7 milioane de euro (45,6 milioane de lei), valoare reprezentand o crestere de 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator s-a cifrat la aproximativ 11 milioane de euro (39,3 milioane de lei).
"Evolutia inregistrata se datoreaza in primul rand cresterii vanzarilor la export, dar si catre Dacia Renault. Estimam insa ca in a doua parte a anului vom avea cresteri ale cifrei de afaceri de aproximativ 45%, in conditiile in care pe piata de baterii in sezonul rece se inregistreaza cele mai importante vanzari", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Repede, director general in cadrul firmei.
Producatorul de baterii auto a realizat anul trecut un profit de 3 milioane de euro (10,8 mil. lei), in crestere cu 38% fata de 2004. In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu aproape 25%, pana la 26 de milioane de euro.
Pentru 2006, conducerea companiei Rombat estimeaza o cifra de afaceri de peste 31 de milioane de euro (112 milioane de lei). "Vom atinge acest target deoarece a doua parte a anului este, in domeniul in care activam, mai buna decat prima parte", a precizat Ioan Repede.
Potrivit acestuia, in prima jumatate a acestui an, exportul a crescut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai recente destinatii de export fiind Austria, Grecia si Olanda. Vanzarile Rombat au totalizat anul trecut 930.000 de unitati, din care 243.000 au reprezentat exporturi, principalele locatii fiind in Franta, Italia, Belgia, Portugalia si Republica Moldova.
Compania Rombat este furnizor traditional pentru Dacia Logan, anul trecut investind aproximativ 2 milioane de euro in tehnologii pentru noile modele de baterii, cu aliaj din plumb - calciu, baterii ce vor fi folosite si la noul model Logan, pe motorina. Ioan Repede a precizat insa ca investitiile in noile baterii nu au fost facute in mod special pentru noile modele Logan, ci in urma cererilor de pe piata. Compania Rombat livreaza anual catre Dacia-Renault aproximativ 15% din totalul productiei in bucati.
Conducerea Rombat si-a bugetat pentru acest an investitii de aproximativ 3 milioane de euro, orientate in principal inspre extinderea capacitatilor de productie si modernizarea retelei de distributie. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, dupa privatizarea din 1990 in fabrica din Bistrita s-au investit peste 9,2 milioane de euro in retehnologizare.
Pe langa segmentul OEM (prima dotare), compania activeaza si pe piata bateriilor de inlocuire, unde, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii firmei, detine o cota de 60%.
In 2003, compania Rombat a demarat un plan de diversificare a activitatii, care anul trecut s-a concretizat in construirea unei reprezentante pentru autoturismele Volkswagen. Acesta a fost cel
de-al doilea proiect de dezvoltare a domeniilor de activitate, dupa ce in anul 2003 firma Rombat a deschis un depozit pentru materiale de constructii. Numarul total de angajati este de aproximativ 522 de persoane.
Compania produce cinci marci de baterii (Tornado, Pilot, Cyclon-Calciu Magma si Terra), destinate atat atutomobilelor, autocamioanelor, cat si locomotivelor.
Industria romaneasca de subansambluri auto a atras in ultimii ani investitii de ordinul sutelor de milioane de euro, pe masura ce producatorii vest-europeni de componente sunt constransi sa caute noi modalitati de a-si reduce costurile de productie si se orienteaza spre piata din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO