Companii

Fabrica de la Sibiu ridica afacerile Rehau la 18 milioane euro

18.03.2004, 00:00 455



Rehau Polymer SRL, filiala locala a concernului german, a realizat anul trecut o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 18 milioane euro, in crestere cu 80% fata de anul anterior, potrivit unor surse din cadrul grupului. Ascensiunea puternica a afacerilor derulate de concernul german pe piata romaneasca s-a produs pe fondul trecerii Rehau de la o structura de vanzari bazata exclusiv pe importuri la postura de producator de tubulatura din PVC si polietilena.



Rezultatele financiare obtinute depasesc previziunile luate in calcul pentru anul trecut, care indicau o valoare a cifrei de afaceri de 13 milioane euro. Rehau isi intareste astfel pozitia pe piata interna, realizand si exporturi de 3 milioane euro. Pietele externe de desfacere ale filialei locale ale grupului sunt Slovacia, Ungaria, Ucraina sau Grecia, unde s-au facut livrari pentru satul olimpic in curs de amenajare cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2004.



Portofoliul companiei este foarte variat, activand pe pietele de tubulatura din PVC si polietilena, cea a instalatiilor electrice, sanitare, termice si subterane, unde concureaza cu jucatori precum Romstal sau Energi Co. Rehau este un jucator important, care detine o cota de circa 20% din vanzarile de profile din PVC, potrivit propriilor estimari, in urma companiei Gealan.



Compania dispune de o fabrica la Sibiu de la jumatatea anului trecut, ca urmare a unei investitii de tip greenfield (constructie de la zero) in valoare de 5,5 milioane euro, prin care a devenit al doilea investitor strain pe o piata a tubulaturii din PVC si polietilena, estimata la circa 50 mil. euro anual, potrivit unor aprecieri.



Grupul international PipeLife (joint venture intre firma austriaca Wienerberger si cea belgiana Solvay) activeaza ca producator pe piata interna inca din 1998 prin fabrica de la Miercurea Ciuc, cu o capacitate initiala de 3.500 tone pe an.



Pe piata, mai detin cote importante de circa 20-25% operatori precum Valrom sau Teraplast, alaturi de care activeaza si Palplast Sibiu (ce face parte din grupul petrolier privat Rompetrol).



Fabrica Rehau de la Sibiu are o capacitate de 3.500 tone la PVC si 1.500 tone la polietilena, intrarea sa in productie avand ca efect dublarea personalului grupului pe piata romaneasca pana la aproximativ 100 de angajati. Din 2003, Rehau a inceput sa produca pe piata interna tubulatura din polietilena pentru alimentarile cu apa si gaze, tubulatura din PVC pentru canalizare si drenaj, precum si profile pentru industria auto.



Miza acestei investitii este tocmai potentialul mare al pietei de profil. Proiecte de investitii pentru alimentari cu apa sau retele de gaze, in vaoare de sute de milioane de euro, sunt in derulare sau urmeaza sa inceapa in mai multe orase din tara, o mare parte a finantarii proiectelor fiind asigurata din fonduri ale Uniunii Europene.



Rehau vinde pe piata interna profile din PVC pentru usi si ferestre, sisteme pentru instalatii prin pardoseala, sisteme pentru instalatii exterioare, sisteme pentru industria mobilei, furtunuri, produse pentru industria auto, printre clientii sai numarandu-se Metro si Porsche Romania.



Concernul Rehau a intrat pe piata interna in 1996, investitiile sale depasind la finele anului trecut suma de 11 milioane euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO