Companii

Fabrica Spicul intră în insolvenţă cu datorii de 23 mil. €

Autor: Dana Ciriperu

19.09.2011, 00:00 1062

Producătorul din industria de morărit şi panificaţie Spicul din Capitală, controlat de omul de afaceri Gheorghe Ilie, a intrat în insolvenţă la începutul lunii septembrie la solicitarea companiei. Administrator judiciar este compania KPMG Restructuring, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

Reprezentaţii Spicul nu au oferit până la închiderea ediţiei informaţii privind situaţia datoriilor şi nu au dat detalii privind planul de reorganizare.

Spicul, unul dintre cele mai longevive branduri din industria de panificaţie, cu o istorie de peste 160 de ani, avea la finalul anului trecut datorii de aproape 100 milioane de lei (23,7 milioane de euro), la o cifră de afaceri de numai 15,4 milioane de lei (3,6 milioane de euro), după cum arată datele de pe siteul Ministerului de Finanţe. Potrivit sursei citate, producătorul şi-a înjumătăţit numărul de angajaţi în ultimii patru ani şi a ajuns de la 404 salariaţi în 2007 la aproape 200 de oameni anul trecut.

De altfel din 2007 businessul companiei a intrat pe un trend ascendent, în timp ce datoriile s-au triplat. 2007 a fost anul în care acţionarii companiei au decis să investească 30 de milioane de euro în construcţia de la zero a unei fabrici de pâine în localitatea Chitila, în apropiere de Capitală.

De la extaz la agonie

În 2006, acţionarii fabricii de pâine Spicul semnau una dintre cele mai importante tranzacţii imobiliare de la acea vreme prin vânzarea fabricii de pâine situată în zona Carrefour Orhideea către grupul spaniol Hercesa. Tranzacţia era estimată la 18 mil. euro, iar cumpărătorul anunţa că va construi sute de locuinţe.

La câteva luni de la semnarea acordului, acţionarii Spicul anunţau că vor folosi banii încasaţi pe teren pentru a construi o fabrică în afara Capitalei. Pentru a finaliza însă investiţia de 30 mil. euro acţionarii au apelat şi la credite bancare, potrivit unor informaţii anterioare furnizate de Gheorghe Ilie.

La jumătatea lunii iulie Remco România, companie care a construit fabrica, a cerut scoaterea la licitaţie a unităţii operate de producătorul de pâine pentru că acesta din urmă nu ar fi achitat în întregime valoarea contractului. Datoria se ridică la 200.000 de euro, potrivit datelor furnizate de Remco. Activele au fost scoase prima dată la licitaţie în iunie, dar nu s-a prezentat niciun cumpărător dispus să plătească 12,6 milioane de euro.

Confruntaţi cu dificultăţi acţionarii au decis să ceară insolvenţa companiei, o procedură de reorganizare la care au apelat în ultimii trei ani mai mulţi antreprenori români intraţi în vârtejul blocajului financiar. Cele mai mari insolvenţe româneşti s-au înregistrat pe partea de retail (Leonardo, Flanco, Diverta, Spar sau Pic), în timp ce activităţile de producţie au fost mai ferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO