Companii

Fan Courier resimte criza prin diminuarea ritmului de crestere

30.11.2008, 15:57 38

Fan Courier, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de curierat, a inregistrat in ultimele luni o diminuare a ritmului de crestere pana la 20%, in conditiile in care dupa primele opt luni ale anului raporta o crestere de 40% a afacerilor in lei.

"Scaderea cresterii prognozate s-a facut simitita inca din luna octombrie si cu siguranta va continua si in lunile care vin. Cresterea prognozata initial se situa in jurul a 35%, insa in ultimile luni cresterea a fost doar de 20%", a spus Adrian Mihai, unul dintre cei trei actionari ai companiei.
Fan Courier este printre primele companii de pe piata care face publice rezultatele din ultimele luni, majoritatea jucatorilor nedorind sa comunice evolutia din perioada septembrie-noiembrie.
Fan Courier a incheiat anul trecut cu afaceri de 31 de milioane de euro potrivit Ministerului Finantelor, pentru acest an fiind bugetate afaceri de peste 40 de milioane de euro.
Fan Courier a demarat anul trecut constructia unui nou sediu, investitia fiind estimata la 8,5 milioane de euro, fara teren. In prezent compania continua investitia, insa in conditiile in care criza va deveni mai acuta ia in considerare blocarea acesteia.
"Daca actuala situatie de criza se agraveaza si persista, ne vom vedea nevoiti sa inghetam investitiile, conservand totul la nivelul la care se vor gasi acele investitii la momentul respectiv", a spus Adrian Mihai, care a adaugat ca acutizarea crizei ar putea aduce dupa sine inclusiv reduceri de personal.
De altfel, reprezentantii Fan Courier au declarat anterior ca nu vor mai investi in marirea flotei, ci se vor concentra doar pe schimbarea masinilor vechi, in conditiile in care pentru anul viitor si-au bugetat un avans al afacerilor de 10%, la un nivel mult mai scazut comparativ cu boomul din ultimii ani.
"Este foarte greu de prognozat in acest moment ce se va intampla in 2009. Cresterea se va situa, cel mai probabil, in jurul a 10%", a spus Adrian Mihai, care a adaugat ca in prezent compania are in vedere trei scenarii.
"Noi credem ca cele mai grele luni vor fi ianuarie - martie 2009, pentru toate companiile care activeaza pe piata romaneasca, inclusiv pentru FAN Courier. Am pus la punct trei planuri de bataie, unul optimist in care asteptam cresteri moderate si vom continua invesitiile, dezvoltarea, achizitia de autovehicule si angajarea de personal, planul de stagnare, caz in care totul va fi mentinut la nivelul actual si scenariul pesimist in care vom reduce cheltuielile si vom opera si disponibilizari", afirma reprezentantii Fan Courier.
Piata locala de curierat a avut o evolutie alerta in ultimii ani, iar cresterile raportate de jucatori au depasit si 50%. Anul acesta piata s-a consolidat prin achizitii si fuziuni, DHL preluand compania locala Cargus, GeoPost intrand in actionariatul Pegasus, iar UPS intrand direct in Romania prin achizitia Trans Courier Service, in timp ce TCE Logistica si Curiero formeaza o singura companie.
Fan Courier este printre putinele companii de pe piata care nu au inregistrat schimbari in structura actionariatului. Fan Courier este controlata de Adrian Mihai, Neculai Mihai si Felix Patrascanu, iar actionarii companiei au afirmat de mai multe ori ca nu intentioneaza sa vanda compania.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO