Companii

Farmexpert: depasirea bugetului in primul trimestru acopera scaderile ulterioare

21.06.2005, 14:30 27

Distribuitorul de medicamente Farmexpert a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 23,3 milioane de euro (850 mld. lei) pe primul trimestru al anului, rezultatul reprezentånd o depasire cu 5% a bugetului estimat la inceputul anului.

a??La sfårsitul celui de-al doilea trimestru al anului este foarte probabil sa realizam circa 80-90% din vånzarile estimate initial, datorita epuizarii fondurilor pentru medicamentele compensate si gratuite, dar rezultatul va depinde in mare masura de luna iuniea??, a declarat Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert.

Scaderea vånzarilor companiei pe parcursul celui de-al doilea trimestru a fost mai redusa decåt contractia pietei, in opinia lui Trandafir, datorita structurii portofoliului companiei, care a permis alternative la medicamentele scumpe de pe listele de compensare, ale caror vånzari au scazut puternic in ultima perioada.

Compania are o prezenta semnificativa pe segmentul programelor nationale initiate de autoritati.

a??Vånzarile companiei pe segmentul programelor nationale reprezinta aproximativ 40% din cuantumul vånzarilor pe segmentul spitalelor, care la råndul lor sunt de 20-25% din totalul vånzarilor companieia??, a mai spus Trandafir.

Piata medicamentelor a inceput sa dea semne de scadere in al doilea trimestru al anului, dupa cresterea de aproximativ 20% inregistrata in primul trimestru. Conform companiilor din piata, consumul de medicamente a suferit o contractie de aproximativ 20% in luna aprilie, raportat la luna precedenta, dupa care luna mai a adus la råndul ei o alta scadere de 15-20%.

Compania detine o retea de 6 depozite locale, la Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara, precum si 8 birouri de reprezentare pe teritoriul Romåniei. Numarul de clienti ai companiei este de aproximativ 2.300 de spitale si farmacii, in timp ce portofoliul de produse, ce cuprinde aproape 1.500 de marci de medicamente, cosmetice si parafarmaceutice, este concentrat pe importuri in proportie de 70%.

Compania tinteste o cota de piata de aproximativ 11% anul acesta, in crestere de la 8-9% in 2004, mizånd pe extinderea portofoliului de produse si pe fenomenul de consolidare a pietei.

Perioada urmatoare va aduce mai multe fuziuni si achizitii pe piata distributiei de medicamente, conform jucatorilor din piata. Fenomenul de consolidare in detrimentul companiilor de dimensiuni mici a inceput sa fie evident in urma cu 2-3 ani, dar påna in prezent nu au fost realizate tranzactii institutionalizate de anvergura pe piata.

Anul trecut, Farmexpert a avut o cifra de afaceri de aproximativ 91 milioane de euro (3.690 mld lei), in crestere de la nivelul de 48 de milioane (1.800 mld. lei) inregistrat in 2003. Pentru anul in curs, reprezentantii companiei estimeaza o mentinere a ratei de crestere a vånzarilor.

Concurentii Farmexpert pe segmentul distributiei de medicamente sunt companiile Farmexim, Mediplus, Montero, divizia de distributie a Europharm sau Fildas. Farmexpert a fost infiintat in 1996 si este controlat de omul de afaceri Eugen Banciu.

a??In ciuda evolutiei inconstante a vånzarilor de medicamente, estimam o crestere cu circa 20% a cuantumului pietei påna la finalul anuluia??, a concluzionat Trandafir.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO