Companii

Fermierii din Dăbuleni fac 7,5 mil. euro pe an din afacerea cu pepeni

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi,

19.10.2013, 13:42 9420

Fermierii din localitatea Dăbuleni şi din zonele limitrofe au încasări cumulate de 7,5 milioane de euro din vânzarea pepenilor verzi, o cultură tradiţională în această zonă în sudul judeţului Dolj, potrivit calculelor ZF.

În „bazinul“ de la Dăbuleni, care a devenit un adevărat brand pentru pepeni, sunt concentrate circa 6.000 de hectare, adică 23% din totalul suprafeţelor acoperite cu această cultură în acest an în România.

Producţia totală de pepeni verzi din aceasta toamnă este estimată la 476.000 de tone, în scădere cu 3% faţă de sezonul precedent, potrivit datelor Eurostat. Valoarea producţiei de pepeni este de 32 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 0,3 lei/kilogram.

„La producţia de pepeni ai un an bun cam o dată la patru ani. Anul acesta a fost cam ca şi anul trecut pentru producţie, dar preţurile au fost foarte mici“, spune fermierul Nicolae Bileru, unul dintre cei mai mari din Dăbuleni cu o exploataţie de 15 hectare.

Un hectar de pepeni poate aduce într-un an bun încasări de 3.000 euro fermierilor, de trei ori mai mult decât aceeaşi suprafaţă acoperită cu grâu.

Iniţial, Ziarul Financiar a scris atât în ediţia online că şi în print că valoarea producţiei de pepeni este de 320 de milioane de euro. Cifrele au fost greşite din cauza unei erori de calcul. Producţia totală de pepeni verzi este de 32 de milioane de euro, aşa cum am modificat ulterior în ştiri.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO