Companii

Finanţare europeană de 18 mil. euro pentru devierea Someşului Mic în zona aeroportului din Cluj

Finanţare europeană de 18 mil. euro pentru devierea...

Autor: Laurentiu Cotu

21.02.2013, 15:08 876
 

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa a obţinut o finanţare în valoare de 18 milioane de euro pentru lucrările de deviere a Someşului Mic, în zona aeroportului Cluj-Napoca. Fondurile sunt nerambursabile şi asigură finanţarea în proporţie de 52% a lucrărilor.

 

Finanţarea a fost obţinută prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 5, No Regrets Measures, al cărei scop este protecţia împotriva inundaţiilor. Obţinerea acestei finanţări permite ca pista de aterizare de 2.100 de metri a aeroportului din Cluj, parte a unui proiect estimat la circa 78 mil. euro, să devină funcţională în acest an. Solicitarea ABA Someş-Tisa pentru obţinerea fondurilor a fost aprobată în şedinţa de analiză a firmei de consultanţă UE Jaspers, din data de 18 februarie 2013.

’’La momentul actual lucrăm împreună cu proiectantul la întocmirea documentaţiei, vizând lucrările care vor fi finanţate prin POS Mediu. Ultimul pas îl reprezintă întocmirea cererii de finanţare. Propunerea ABA Someş-Tisa a fost transmisă Unităţii de management a proiectelor, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române. Mai departe, fluxul de transmitere cuprinde Autoritatea de management POS Mediu, Axa Prioritară 5, urmând ca apoi cererea de finanţare să fie depusă la firma de consultanţă UE Jaspers. În final, fluxul parcurge traseul invers, până la ABA Someş-Tisa’’, au declarat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa.

Devierea Someşului Mic în zona aeroportului din Cluj este parte componentă a proiectului “Amenajarea râului Someşul Mic în municipiul Cluj-Napoca”. Acest proiect cuprinde lucrări de amenajare a albiei, îndiguiri, construirea zidurilor de sprijin şi consolidarea malurilor pe Someşul Mic şi pe afluenţi săi.

În urma licitaţiei lansate, lucrările au fost contractate, iar în faza actuală s-a finalizat proiectul tehnic al lucrării. Contractul de lucrări (proiectare, verificare proiect şi execuţie) a fost adjudecat de către asocierea formată din companiile Socot, Tehnodomus, Azimut şi Aquaprociv Proiect. Realizarea lucrărilor de deviere a Someşului Mic permit construirea pistei de decolare-aterizare de 3.500 de metri a aeroportului din Cluj-Napoca, proiect în valoare de circa 78 mil. euro, demarat de Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroprotul Internaţional Cluj-Napoca în anul 2011. Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa reprezintă administratorul şi gestionarul unic al resurselor de apă din Bazinul hidrografic Someş-Tisa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO