Companii

Fond de investitii de 50 de milioane de euro

09.05.2005, 20:10 32

Grupul spaniol GED a lansat un fond de investitii cu o valoare de 50 de milioane de euro din care jumatate este destinata plasamentelor in companii romanesti.

Valoarea fondului de investiti ar putea creste la 100 mil. euro, potrivit publicatiei spaniole Expansion.

Printre companiile care au contribuit la ridicarea GED Eastern Fund II se afla, pe langa GED, si alte grupuri spaniole precum bancile Caja Madrid, Caja Laboral si Kutxa, operatorul de magazine departamentale El Corte Ingles sau grupul financiar austriac Bank Austria.

Pe langa Romania, fondul de investitii este destinat si altor tari din regiune, precum Bulgaria, Croatia sau Ungaria. GED este prezent in Romania din anul 1996, prin compania Ged Capital Development, care administreaza Fondul Roman Post Privatizare (FRPP).

Fondul a investit deja peste 50 de milioane de euro in 12 companii romanesti, printre care operatorul de Internet si comunicatii PCNet, producatorul de medicamente Sicomed, lantul de hoteluri Continental, la ISAF (Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare), registrul actionarilor REGISCO, producatorul de electrocasnice Arctic Gaesti, distribuitorul de gaze VitalGaz sau cel mai mare centru de afaceri de pe piata locala - Iride Business Park.

Fondul si-a facut deja cu succes exitul (vanzarea portofoliului detinut) in cazul unora dintre aceste afaceri, precum producatorul de electrocasnice Arctic sau centrul de afaceri Iride Business Park.

Daca Arctic a fost cumparat de catre grupul turc Arcelik, Iride Business Park, cel mai mare centru de afceri de pe piata locala, a fost vandut anul trecut catre cel mai mare fond de investitii asutriac, Immofinanz. Rezultatele obtinute permit GED Eastern Fund I sa estimeze ca va genera un randament anual intre 20% si 25%, potrivit publicatiei spaniole.

Reprezentantii GED Capital Development nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO