Companii

Fondurile de investitii au schimbat conducerea Rolast Pitesti

09.12.2002, 00:00 98

Actionarii principali ai producatorului de piese din cauciuc sintetic Rolast Pitesti- trei fonduri de investitii, au decis saptamana trecuta schimbarea echipei de management a companiei.
Modificarile in structura de management au intervenit, spun surse din piata, ca urmare a neintelegerilor dintre actionari si fostul director general - Constantin Divan, in urma carora acesta si-a dat demisia.
Conducerea executiva a societatii va fi preluata de o echipa de fosti trei manageri din cadrul grupului Tofan. Director general a fost numit Dumitru D. Popescu, fost secretar de stat si sef al Agentiei pentru Restructurare in Guvernul Romaniei, in anii '94-'95.
Schimbarile in conducerea societatii vin cu aproximativ un an inainte de termenul limita pana la care doua dintre fondurile de investitii ce detin participatii importante, Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian Investment Company (RIC), trebuie sa isi vanda actiunile. RIF - cu 34,07% din actiunile Rolast si RIC - cu 20%, isi vor incheia durata de viata la sfarsitul anului viitor.
Tocmai datorita acestui termen limita, RIC sI RIF, carora li se adauga si Romanian American Enterpise Fund (RAEF), au initiat in ultimele luni discutii cu mai multi investitori strategici interesati de Rolast. Surse din piata spun ca fabrica a fost vizitata de reprezentantii unor companii de top din industria mondiala de profil (printre care Continental si Dunlop). Compania negociaza dealtfel cu Dunlop un contract de producere de benzi transportoare.
Singura oferta a fost formulata, insa, de o companie americana - Hultec, cu care Rolast are si relatii comerciale. Pretul oferit de americani nu a multumit, insa, fondurile de investitii, care au decis sa mai astepte. 
O parte din tensiuni intre fostul director general si reprezentantii fondurilor au aparut, spun sursele citate, si datorita divergentelor de opinie privind vanzarea societatii, Divan sustinand acceptarea ofertei avansate de Hultec.
Rolast a fost conceputa in anii comunismului in special pentru a aproviziona cu repere de cauciuc industria romaneasca de automobile si cele de prelucrare si extractie (carora le furniza benzi de transport). Cum clientii traditionali ai companiei si-au redus drastic comenzile dupa 1990, Rolast a trebuit sa suplineasca golul lasat de acestia prin exporturi.
Rolast exporta in prezent aproximativ 50% din productia realizata in tarile din Uniunea Europeana si a initiat in ultimii ani negocieri de colaborare cu companii precum GF Goma (furnizor Peugeot) sau Dunlop.
Principalii clientii de pe piata interna sunt Sidex Galati, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Rombat Bistrita, Acumulatorul Bucuresti sau Automobile Dacia.
Rolast nu a avut o evolutie stralucita din punct de vedere finaciar in acest an. Potrivit rezultatelor anuntate la Bursa, vanzarile inregistrate de Rolast au insumat in primele noua luni ale anului 517 miliarde de lei (15,7 milioane de dolari), in scadere cu 20% in dolari fata de perioada similara a anului trecut.
Pentru acest an sunt estimate vanzari totale de 20 de milioane de dolari, in scadere fata de 25 milioane de dolari, cat au fost in 2001.
Actiunile Rolast sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, unde au avut o evolutie spectaculoasa in aceasta vara datorita zvonurilor privind iminenta preluarii companiei de catre Hultec.
In urma acestor zvonuri, pretul actiunilor a crescut in trei luni de la 650 lei/actiune, pana la 1.110 lei/actiune, cotatie atinsa in septembrie.
De atunci, pretul a scazut, cotatia de vineri fiind 900 de lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,3 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO