Companii

Fondurile de private equity investesc acolo unde inca se mai invart banii

19.11.2009, 23:28 29

Productia si retailul de alimente au atras investitii de aproape400 de milioane de euro din partea fondurilor de private equity inacest an, sectoare considerate adevarate generatoare de cash si maiputin riscante.

Saptamana aceasta fondul de private equity Enterprise Investorsa cumparat retailerul cu discount local Profi, platind 66 demilioane de euro.

"Retailul este o piata mai putin ciclica si implicit mai putinafectata de criza. Daca in 2007, cand am marcat exitul dinretailerul Artima, evolutia pietei de real estate facea foartedificila extinderea operatiunilor in retail, astazi, conditiile depiata s-au schimbat. In prezent, putem profita de oportunitati lapreturi mai mici decat in urma cu doi ani", a spus Cristian Nacu,partener la compania poloneza Enterprise Investors.

Pe piata locala, Enterprise Investors este la a doua investitiein sectorul distributiei de alimente, dupa ce in urma cu doi anisi-a vandut participatia la operatorul Artima catre Carrefour.Fondul si-a multiplicat de trei ori banii investiti, profit speratsi pentru recenta investitie in Profi.

Anul acesta, sectorul alimentar a luat locul constructiilor peradarul fondurilor de investitii, in principal datorita faptului caa fost mai putin afectat de criza si ca, in conditiile inghetariicreditarii si a absentei lichiditatilor din piata, afacerilegeneratoare de cash sunt tot mai pretuite de investitori. Achizitiacelui mai mare producator de bere Ab InBev, prezent si pe piatalocala prin marcile Bergenbier si Stella Artois, de catre fondul deprivate equity CVC in schimbul a 1,5 miliarde de euro a fost ceamai mare tranzactie in care a fost implicat un fond in regiuneaEuropei Centrale si de Est in 2009. Indirect, investitia fonduluiCVC in operatiunile locale este estimata la 300 mil. euro."Fondurile de private equity se uita la domenii care le suntfamiliare, pe care le cunosc si in care au mai investit. Conditiilede piata din momentul de fata nu sunt favorabile unor pariuririscante facute pe teren necunoscut", a explicat Ioana Filipescu,managing director la banca de investitii Raiffeisen InvestmentRomania.

Revin in industria alimentara

Reintoarcerea fondurilor de investitii spre sectorul alimentar,dupa ani la rand in care constructiile si serviciile financiare auatras cele mai consistente investitii, aminteste de inceputurileinvestitiilor de private equity pe piata locala. De exemplu, lamijlocul anilor nouazeci, fondul Advent si-a facut intrarea pepiata locala prin achizitia unui producator regional de bere.Ulterior, Advent si-a multiplicat de peste patru ori investitia lavanzarea Brewery Holdings catre Brau Union.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO