Companii

Ford a ramas singura in cursa pentru Daewoo Craiova

06.07.2007, 18:21 23

Pentru Automobile Craiova si-au prezentat interesul General Motors si compania JSC Russian Machines, detinuta de magnatul rus Oleg Deripaska, dar niciuna dintre ele nu a depus oferte finale pentru preluarea fabricii, dupa ce in luna aprilie au trimis catre AVAS oferte neangajante.
Potrivit AVAS, oferta Ford Motor Corp. pentru preluarea pachetului de 72,4% din actiunile Automobile Craiova va fi deschisa astazi la ora 13:00. Oferta va fi analizata, conform strategiei de privatizare, in functie de pretul pe actiune oferit si planul investitional ce va fi pus in practica dupa realizarea preluarii.
Viitorul actionar trebuie sa atinga intr-un interval de patru ani un nivel al productiei de 200.000 de vehicule pe an si un grad de integrare locala de 60%.
Anterior incheierii perioadei de depunere a ofertelor finale pentru Automobile Craiova, Curtea de Apel Bucuresti a dispus anularea datoriilor in valoare de 800 de milioane de euro, acumulate de catre producator. Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, statul va ataca in instanta sentinta definitiva si executorie.
Compania Ford a anuntat recent prin intermediul presedintelui Ford Europe, John Fleming, ca intentioneaza, in cazul castigarii licitatiei pentru Automobile Craiova, sa extinda capacitatile de productie actuale pentru a putea satisface cererea la nivel european si in special cea de pe pietele est-europene. Vanzarile estimate de Ford in Europa, pentru 2007, ajung la aproximativ
2 milioane de unitati.
Fleming nu a dat detalii referitoare la nivelul investitiilor ce ar putea fi facute in urma preluarii fabricii si nici despre modelele ce vor fi produse. Automobile Craiova produce in continuare autoturisme, motoare si cutii de viteze sub licenta GM - Daewoo Auto Technologies.
Anul trecut producatorul a exportat 140.000 de motoare de litraj mic si 190.000 de cutii de viteze catre fabricile GM - Daewoo. Productia de autoturisme a Automobile Craiova a scazut in primele cinci luni cu 30%, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, la aproximativ 7.700 de unitati.
Constructorul american este prezent in Romania prin intermediul importatorului Romcar, care dispune la nivel national de o retea de 22 de dealeri cu 26 de puncte de vanzare.
Afacerile importatorului pentru anul in curs au fost estimate la 250 de milioane de euro, in timp ce volumul vanzarilor va ajunge la 17.000 de unitati.
Actiunile Automobile Craiova au fost suspendate ieri de la tranzactionare in jurul orei 13:30, ultimul pret la care aceste titluri s-au transferat fiind de 51,4 lei/ actiune.
La acest nivel, capitalizarea companiei craiovene este de 311 milioane de euro, nivel de cinci ori mai ridicat decat cel de dinainte de anuntul dat de stat cu privire la privatizarea sa in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO