Companii

Ford opreste la sfarsitul lunii productia de motoare pentru GM de la Craiova

15.06.2009, 16:36 20

Ford Romania, cel de-al doilea constructor de automobile de pe piata locala, va opri la finele acestei luni productia de motoare pentru GM-DAT, fosta companie Daewoo, acum detinuta de General Motors.

"Intentionam sa oprim productia de motoare pentru GM-DAT in jurul datei de 30 iunie. Anul acesta am produs intre 30.000 si 40.000 de motoare si un numar similar de cutii de viteze", a declarat Nadia Crisan, reprezentantul Ford Romania.
Majoritatea motoarelor si cutiilor de viteze produse la Craiova au fost exportate catre uzinele GM-DAT din Egipt, Uzbekistan si Ucraina.
"Am produs acelasi model de motoare si cutii de viteze ca si cele fabricate de catre Daewoo inainte de a prelua fabrica de la Craiova in martie 2008. Este vorba de motoare de 1,4 si 1,6 litri cu patru cilindri si cutii de viteze manuale", a spus Crisan.
Potrivit oficialilor Ford Romania, cei aproape 1.000 de angajati care lucreaza in sectiile de productie de motoare si cutii de viteze nu vor fi afectati deoarece vor fi implicati in procesul de transformare si vor primi alte sarcini atunci cand productia acestora va fi oprita.
Productia anuala de cutii de viteze si motoare a uzinei de la Craiova varia intre 150.000 si 200.000 de unitati si era exportata catre foste uzine ale Daewoo din Kazahstan, Ucraina, Polonia, Egipt si Coreea de Sud.
Intre productia modelului Ford Transit Connect, programata sa porneasca in a doua parte a anului, si inceputul productiei noilor motoare la Craiova nu exista nicio legatura, potrivit oficialilor Ford Romania. John Fleming, presedinte si CEO al Ford Europa, a anuntat in luna martie ca la Craiova va fi produsa o noua generatie de motoare cu consum redus de combustibil EcoBoost, fara a preciza insa data exacta a intrarii acestuia in productie.
In prezent, Ford Romania nu poate face public volumul de Transit Connect care se va produce incepand cu a doua jumatate a acestui an, spun reprezentantii companiei.
 
Service-urile Daewoo sunt afectate
Ford Romania a decis sa inchida cateva centre de service si depozite din diferite zone ale tarii. Aceste unitati au oferit service si piese de schimb pentru automobilele Daewoo fabricate anterior la uzina de la Craiova.
"Tinand cont de faptul ca vanzarea de modele Daewoo a incetat in a doua parte a anului trecut, cererea pentru astfel de servicii a inregistrat un declin pana la punctul in care aceste servicii furnizate nu mai sunt operationale si am decis intreruperea activitatii", a spus Crisan.
Un numar de 91 de angajati care isi desfasoara activitatea in aceste centre de service si depozite. "Tuturor angajatilor care doresc sa fie mutati la Craiova le vom oferi locuri de munca la fabrica. In cazul in care acestia doresc sa paraseasca compania li se vor oferi plati compensatorii in conformitate cu contractul colectiv de munca al societatii", au subliniat oficialii Ford.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO