Companii

Fostul proprietar al Nitramonia a dat statul in judecata la Washington

27.07.2007, 19:16 18

Fostul actionar majoritar al Nitramonia Fagaras, compania americana S&T Oil Equipment&Machinery, a dat in judecata statul roman la Curtea de Arbitraj International de la Washington, acuzand Romania de nerespectarea contractului de privatizare a combinatului chimic incheiat in 2003.
Compania americana a cerut instantei sa oblige Romania la plata unor despagubiri, ca urmare a rezilierii abuzive a contractului, au declarat ieri surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Totodata, compania solicita ca statul roman sa plateasca cheltuielile de judecata aferente procedurilor arbitrale, precum si dobanzile la despagubirile stabilite pana la momentul punerii in aplicare a hotararii instantei.
Fosta Autoritate pentru Privatizare a vandut participatia majoritara la Nitramonia, in martie 2003, companiei americane Fletcher Group, care a fuzionat prin absorbtie cu S&T Oil Equipment&Machinery si a preluat denumirea firmei.
Contractul de privatizare a fost reziliat in februarie de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului dupa ce a stabilit ca investitorul nu a respectat clauzele contractuale privind asigurarea capitalului de lucru, realizarea investitiilor de mediu si de dezvoltare.
Pe de alta parte, firma S&T sustine ca Guvernul nu si-a respectat angajamentele privind stergerea unor datorii catre furnizorii de utilitati. Conform unei clauze contractuale, Guvernul trebuia sa transforme datoriile Nitramonia in actiuni ale companiei, pe care investitorul urma sa le cumpere la un pret preferential, sub cel platit pe pachetul de actiuni de 99,12% achizitionat in 2003, au explicat sursele citate.
MEF a invitat casele de avocatura sa depuna oferte pentru reprezentarea statului in acest proces.
Ministerul va incheia contracte cu maximum sase firme de avocatura, pe o perioada de doi ani, iar termenul limita pentru depunerea documentatiei este 22 august, conform unui anunt al institutiei.
Procesul S&T este al saselea deschis la Washington de catre diferite companii impotriva autoritatilor romane. Primul dintre acestea, intentat de firma americana Noble Ventures, care a cerut daune in valoare de 353 mil. dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita, a fost castigat de statul roman.

Cerere de despagubiri din Zimbabwe
Firma IDC, din Zimbabwe, va continua procedurile prin care solicita stabilirea, de catre Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, a unor despagubiri de peste 66 mil. dolari, exceptand dobanda, din partea statului roman si a Romsit, relateaza publicatia locala The Herald. Disputa priveste falimentul firmei Kadoma National care s-ar fi produs, potrivit IDC, din cauza faptului ca Romsit ar fi realizat produse din sticla de calitate scazuta, ceea ce a condus la inchiderea Kadoma. Romsit a negat responsabilitatea, iar IDC a lansat un recurs la Camera Internationala de Comert, care a decis ca firma romaneasca este vinovata pentru pierderile fabricii. Cazul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie din Romania, dupa ce Romsit a contestat decizia Camerei Internationale de Comert, dar instanta a decis in favoarea companiei din Zimbabwe. In pofida acestei decizii, Romsit a ignorat recomandarile Curtii Supreme, ceea ce a determinat IDC sa solicite interventia Curtii de Arbitraj, potrivit publicatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO