Companii

Francisc Peli: Stim foarte clar ce putem sa facem si nu vrem sa ne educam pe banii clientilor

Francisc Peli, managing partner al Peli Filip

Francisc Peli, managing partner al Peli Filip: Suntem in prezent pe un val de entuziasm, in sensul ca nu stam seara sa calculam cat am facturat. Bineinteles ca vrem sa facem bani, nu suntem aici pentru poezie, dar ne vom face prin decembrie un target pentru anul viitor.

17.09.2008, 13:10 264

"Ne-am mutat aici (Regus City Centre - n.r.) ca o solutie temporara si am fost complet operationali cu contracte in derulate inca din prima zi, 1 august. Suntem in discutii pentru a contracta un spatiu definitiv intr-o cladire de birouri moderna deoarece randamentul de utilizare a spatiului este mult mai bun decat intr-o vila, unde

30-40% din spatiu este complet inutil", declara Francisc Peli, managing partner al Peli Filip.

Firma are in prezent peste 20 de avocati, provenind in special de la NNDKP si Linklaters, pre-cum si avocati tineri, iar do-meniile de ex-pertiza sunt date de specializarile celor cinci parte-neri, care au experienta in fuziuni si achi-zitii, proiecte de energie si infrastructura, real estate, competitie si piete de capital.

"Stim foarte clar ce putem sa facem si nu vrem sa ne educam pe banii clientilor. Nu vrem sa fim lideri in termeni de marimea echipei sau venituri, deoarece o firma poate creste doar atata timp cat reuseste sa pastreze calitatea servicilor", apreciaza Peli, care este unul dintre cei mai apreciati avocati romani pe segmentul pietei imobiliare.

Plecarea din NNDKP, unul din numele grele de pe piata de profil, a fost surprinzatoare pentru majoritatea avocatilor, desi desprinderi de grupuri, mai mici sau mai mari, au mai avut loc pe piata de profil.

"Imediat dupa plecare toata lumea ne incuraja si nu intelegeam de ce. Nu avem temeri deoarece meseria o stim la fel de bine cum stim sa mergem in fiecare dimineata dupa ce ne trezim. Despre ce am pierdut in urma plecarii, pot spune ca atunci cand esti intr-o organizatie mare ai acces la suportul logistic si administrativ, care acum ne cam lipseste. In plus, am pierdut si brandul de firma, desi fiecare din partenerii actuali are un brand individual, dat de diferite ranking-uri si contracte in care au fost implicati", spune avocatul.

Peli este originar din Brasov, a absolvit Dreptul la Bucuresti in 1998 si dupa ce a lucrat pentru o perioada in litigii pe cont propriu, s-a angajat in 2001 in cadrul biroului local al Linklaters. Ulterior, a venit la NNDKP, unde a fost unul dintre partenerii firmei pana in vara acestui an.

"Vine o perioada in care stai si te gandesti daca dai suficient sau nu in cariera. Alaturi de ceilalti parteneri, am vrut sa cream un mediu in care fiecare dintre noi sa poata da maximul. Este un parteneriat bazat pe prietenie, intre oameni care lucreaza impreuna de 7-10 ani", spune Peli.

Cei cinci parteneri ai firmei sunt Francisc Peli, Cristina Filip, Carmen Peli, Ioan Dumitrascu, plecati de la NNDKP, si Alexandru Barsan, care a lucrat pana de curand la biroul local al Linklaters.

"Am mai castigat si viteza in luarea deciziilor, tinand cont ca ne ia de ordinul zecilor de minute sa decidem chestiuni precum polita noastra de asigurare, spre exemplu. In plus, stii clar ca ceea ce faci astazi ti se datoreaza doar tie, iar daca ceva nu merge bine nu dai vina pe altcineva", spune Peli.

In ceea ce priveste salariile, Peli spune ca recruteaza avocati pe salarii peste media pietei, estimata in jurul valorii de 1.000 de euro, fara a dori sa precizeze nivelul de intrare a avocatilor in cadrul firmei.

"Politica noastra salariala nu este dupa modelul business mic - salariu mic. Ne propunem sa avem cele mai bune salarii din oras", mentioneaza avocatul.

Referitor la nivelul onorariilor Peli spune ca acestea sunt "putin" mai mici decat erau in cadrul NNDKP, respectiv cuprinse intre 100 si 300 de euro/ora.

"Consider ca firmele romanesti au o corectitudine mai mare decat cele straine despre cat este normal sa-ti facturezi clientii. Nu rata orara este importanta ci cultura, referitor la cum ii facturezi. Suntem in prezent pe un val de entuziasm, in sensul ca nu stam seara sa calculam cat am facturat. Bineinteles ca vrem sa facem bani, nu suntem aici pentru poezie, dar ne vom face prin decembrie un target pentru anul viitor", spune Peli.

Printre cele mai importante tranzactii imobiliare in care Peli a fost implicat se numara asistarea GTC la vanzarea cladirii de birouri America House din Piata Victoriei din Bucuresti pentru 120 de milioane de euro sau consultanta oferita unui fond al Deutsche Bank la preluarea proiectului UpGround din nordul Capitalei, afacere de 340 de milioane de euro.

"In real estate are loc o reajustare de asteptari. Tranzactii mari exista, dar va mai dura pana vor fi incheiate

una-doua tranzactii care sa arate care asteptari sunt realiste. Anul trecut era frenezie. O data la doua ore venea un nou client care voia altceva. S-a incheiat cu nebunia", spune Peli.

Piata avocaturii este dominata in prezent de o serie de firme romanesti, care factureaza anual in jur de 10 milioane de euro fiecare, dar numarul caselor de avocatura straine care deschid birouri in Romania a crescut in ultimii ani, astfel ca am putea asista in viitor la o echilibrare a balantei intre jucatorii internationali si cei locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO