Companii

Furnica: Vom munci mai mult pentru bani mai putini

22.01.2009, 15:31 29

Chiar si in cel mai optimist scenariu pentru economia romaneasca, in urmatoarele luni vor iesi multi manageri in piata, ca urmare a restructurarilor pe care le vor opera companiile in urma crizei, este de parere Radu Furnica, cel mai scump si unul dintre cei mai vechi "vanatori" de executivi de pe piata locala.

Multi manageri vor ramane fara job, ca urmare a intrarii sistemului intr-un efect de domino: lipsa de bani, scaderea comenzilor, a productiei/a activitatii, scaderea numarului de joburi, somaj, inflatie, lipsa de bani.
"Multi manageri vor plati pretul crizei economice, iar calitatea acestora va fi criteriul de selectie doar in cazul companiilor care fac restructurari. In cazul companiilor care desfiinteaza departamente intregi sau intra in faliment, vor fi pusi pe tusa si managerii buni", spune Radu Furnica, presedinte al companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
El spune ca vom vedea manageri concediati in special in domeniile in care s-a supralicitat si cel mai mult din punct de vedere salarial in ultimii ani, cum sunt serviciile financiare, real estate-ul si servicii in general.
Primii la care vor renunta companiile sunt managerii care au schimbat mai multe locuri de munca la intervale scurte de timp, mizand pe cresteri salariale dictate de deficitul de talente din piata din ultimii ani.
"Managerii mercenari, cei care au schimbat cinci joburi in trei ani pentru 1.000 de euro in plus la salariu, isi descopera acum subit dragostea pentru locul de munca, pentru ca nu mai au unde sa plece. Acestia vor fi si primele victime ale pietei."
El spune ca in prezent volumul proiectelor de recrutare derulate prin LDS s-a redus la un sfert comparativ cu situatia de acum cinci luni.
"Trebuie luata in considerare si sezonalitatea, dat fiind ca abia au trecut sarbatorile, dar numarul proiectelor este cu mult sub nivelul anului trecut."
Scaderea costurilor se va face in primul rand prin reducerea numarului de angajati si dupa aceea vor fi operate scaderi salariale.
"Dupa ce dai oameni afara, distribui sarcinile celor care raman, pe aceiasi bani. Vom munci mai mult pentru aceiasi bani sau pentru bani mai putini. Sunt executivi care s-au obisnuit cu salarii de 10.000 - 15.000 de euro pe luna si care au doua credite de platit la banca, care daca raman fara job, va fi dramatic."
La supraincalzirea pietei muncii din ultimii ani au contribuit si angajatorii, care nu s-au gandit sa aduca in companie pe angajatul cel mai bun pentru un job, ci pe cel disponibil.
"Spre exemplu, angajatorii din sistemul bancar au facut doua compromisuri. Primul a fost cel financiar: au inceput sa dea salarii duble oamenilor buni, pentru ca erau putini si greu de gasit. Al doilea, a fost cel calitativ: cand oamenii buni nu mai veneau sa se angajeze, angajatorii au inceput sa ia orice gaseau in piata."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO