Companii

Fuziunea BVB-RASDAQ, finalizata la nivel tehnic

06.06.2005, 18:50 39

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a dat acordul pentru fuziunea Bursei de Valori cu Bursa Electronica RASDAQ din punct de vedere tehnic. Prin urmare, cele doua piete vor putea realiza integrarea tehnica a operatiunilor de tranzactionare si post-tranzactionare in vederea incheierii programului de fuziune.

Din punct de vedere juridic, fuziunea BVB si RASDAQ asteapta clarificarile legislative privind modul in care brokerii vor intra in posesia actiunilor BVB in cadrul procesului de transformare a acesteia in societate pe actiuni.

a??Practic, dispunerea de masuri a CNVM consfinteste programul de fuziune al BVB cu Bursa Electronica RASDAQ. Inca de la inceput CNVM a dat dovada de deschidere si a sustinut proiectul de unificare a celor doua pietea??, a decarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Fuziunea tehnica consta in translatarea societatilor listate pe RASDAQ pe platforma de tranzactionare pusa la dispozitie de BVB. Implementarea acestui program de transfer a inceput inca de anul trecut, o data cu tranzactionarea pe platforma tehnica a Bursei a unor societati de pe RASDAQ. a??Programul-pilot derulat påna acum a functionat cu succes. Acest program a constat in tranzactionarea pe platforma BVB a unor societati care apartin institutional Bursei RASDAQ. In perioada urmatoare dorim o accelerare a acestui program, astfel incåt, la momentul fuziunii juridice, fuziunea tehnica sa fie finalizataa??, a precizat Farmache.

Actiunile societatilor transferate de pe RASDAQ vor fi tranzactionate pe doua segmente de piata diferite, cu mecanisme de formare a pretului distincte, in functie de lichiditate. a??Platforma de tranzactionare dezvoltata de BVB pune la dispozitia actionarilor posibilitati multiple de formare a preturilor. Societatile cu lichiditate ridicata se vor tranzactiona intr-un sistem order-driven, in timp ce pentru societatile cu lichiditate scazuta pretul se va forma prin negocierea??, a explicat Farmache.

a??Este totusi prematur sa vorbim despre structura Bursei dupa finalizarea fuziunii, deoarece mai sunt cåtiva pasi de parcurs. Primul este transformarea BVB in societate pe actiuni, care speram sa se realizeze in aceasta luna, iar al doilea este dobåndirea calitatii de operator de piata, pe baza careia se va putea determina o cota a Bursei de Valori prin care societatile vor fi clasificate in doua tipuri: societati tranzactionate intr-o piata de tip bursier si societati tranzactionate pe o piata de tip ATS (sistem alternativ de tranzactionare - n. red.), bazata pe negociere directaa??, a mai spus directorul BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO