Companii

Gabriel Comanescu a castigat cu GSP un contract de 100 de milioane de dolari pentru Petromul turcesc

Gabriel Comanescu a castigat cu GSP un contract de 100 de milioane de dolari pentru Petromul turcesc

Gabriel Comanescu, proprietarul grupului de firme Upetrom, mai detine un business si in sectorul hotelier, in urma investitiei realizate in hotelul de cinci stele Vega din statiunea Mamaia de pe litoral

06.04.2009, 00:00 511
 

„Acest contract reprezinta intrarea GSP pe piata serviciilor de constructii offshore. Contractul presupune proiectarea, constructia si instalarea unei platforme de foraj/productie, precum si a unei conducte submarine aferente zacamantului de gaze din sectorul vestic al Marii Negre", spun reprezentantii companiei.

Lucrarile trebuie efectuate pana in 2010, iar in cadrul acestui proiect vor lucra circa 340 de angajati ai GSP. Pentru castigarea acestei licitatii, GSP s-a luptat cu companii de profil din Turcia, Italia si Norvegia.
Compania a reusit sa-si atinga obiectivele propuse in ceea ce priveste cifra de afaceri si profitul net si are estimari similare pentru anul acesta.
„Ne-am atins obiectivele stabilite pentru anul trecut. Cifra de afaceri a fost de 282,5 milioane de dolari (192,1 milioane de euro), iar profitul net de 82,8 milioane de dolari (56 milioane de euro). Pentru anul in curs estimam aproximativ aceleasi valori ca si cele de anul trecut cu o variatie in plus sau in minus de 10%. Speram sa obtinem rezultate mai bune datorita investitiilor facute in ultmii ani si extinderii activitatii pe segmentul de constructii offshore", mai spun reprezentantii companiei.
Potrivit acestora, scaderea barilului de petrol nu-i afecteaza in mod direct si oricum semnalele de pret sunt destul de optimiste, tinand cont de evolutia recenta a titeiului.
GSP detine cinci platforme de foraj marin, preluate la sfarsitul anului 2005 de la Petrom, dar a anuntat ca intentioneaza sa mai construiasca inca doua unitati plus un vapor multifunctional.
„Asa cum am declarat anul trecut, acest proiect de constructie este pe termen lung si prevede, pe langa cele doua platforme, si un vapor multifunctional. Dupa cum stiti, GSP a inceput constructia acestui vapor inca de anul trecut. Valoarea totala a acestui proiect este de 410 milioane de dolari. In privinta obtinerii de credite in aceasta perioada, exista dificultati la nivelul tuturor segmentelor economice. Din pacate, nici industria de petrol si gaze nu a fost ocolita de acestea", mai spun reprezentantii companiei. Potrivit acestora, compania are in prezent credite de circa 200 de milioane de dolari la care termenele de rambursare nu depasesc anul 2013.
„Nu avem nicio dificultate in ceea ce priveste plata ratelor, iar bancile nu au marit dobanzile practicate", mai spun sursele citate. Compania nu ia in calcul posibilitatea vanzarii unei platforme pentru sustinerea programului de investitii.
GSP a investit 7 milioane de dolari pentru realizarea unui centru de training, intr-o perioada in care majoritatea companiilor taie cu prioritate cheltuielile cu personalul.
„In primul rand de vom concentra pe pregatirea propriilor angajati, dar si pe pregatirea angajatilor altor companii din domeniul forajului", mai spun reprezentantii companiei.
Costul unui curs de instruire in controlul sondelor este de 1.900 de euro. Saptamanal, la acest curs pot participa 30 de persoane. Totodata, compania spune ca intentioneaza sa angajeze anul acesta circa 200 de persoane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO