Companii

Gabriel Resources a strans 11,5 mil. $ pentru Rosia Montana

24.08.2006, 19:39 15

Intermediarii ofertei publice lansate de Gabriel Resources au achizitionat un numar aditional de 4,05 milioane de actiuni ordinare pentru suma de 12.757.500 de dolari canadieni (11,5 mil. $), exercitandu-si optiunea de suprasubscriere, a anuntat compania canadiana.
Gabriel a obtinut fonduri totale de 88,2 mil. $ (97,8 mil. dolari canadieni) din vanzarea de titluri.
Pretul de vanzare a actiunilor a fost mentinut la 3,15 dolari canadieni.
"Apreciem increderea pe care intermediarii au aratat-o companiei Gabriel si planurilor de dezvltare a proiectului Rosia Montana", a declarat Alan R. Hill, presedinte si director general al Gabriel Resources.
In cadrul ofertei incheiate pe 16 august, Gabriel a obtinut 85,05 mil. dolari canadieni din vanzarea unui numar de 27 de milioane de actiuni ordinare
Grupul de intermediari ai tranzactiei a fost condus de RBC Capital Markets si Sprott Securities si a mai cuprins firmele BMO Nesbitt Burns, Canaccord Capital Corporation, GMP Securities LP, DundeeSecurities Corporation, Orion Securities si Paradigm Capital. Gabriel Resources va aloca fondurile pentru dezvoltarea lucrarilor de exploatare a zacamantului de aur de la Rosia Montana, finalizarii procesului de achizitie a drepturilor asupra terenului, comandarii de echipament performant de exploatare si lansarii lucrarilor de constructie a unui nou sat, Piatra Alba.
Grupul minier detine 80% din compania Rosia Montana Gold Corporation, care deruleaza proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Firma a transmis recent autoritatilor romane studiul de impact asupra mediului, care este prezentat intr-o serie de dezbateri publice.
Dezbaterile pe marginea noului proiect minier se vor desfasura pana la sfarsitul lunii august la Rosia Montana, Abrud, Campeni, Alba-Iulia, Zlatna, Brad, Cluj-Napoca, Turda, Bistra, Baia de Aries, Lupsa, Bucuresti, Deva si Arad.
La Rosia Montana, in Muntii Apuseni din judetul Alba, o companie romano-canadiana intentioneaza sa inceapa o investitie de aproape 700 mil. $ in sectorul minier pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa o exploateze in decurs de 17 ani.
Proiectul a iscat numeroase nemultumiri atat din partea unora dintre localnicii din zona, cat si din partea unor organizatii ecologiste si chiar din partea membrilor Academiei Romane sau a conducatorilor Bisericii Ortodoxe. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei, mediului inconjurator, dar si asupra vestigiilor arheologice din zona localitatii miniere.
Pana la sfarsitul lui 2005, investitia directa straina pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost de peste 150 mil. $, fonduri cheltuite in etapa de preautorizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels