Companii

Gallaher, plus de peste 25% in primul semestru

07.09.2006, 19:12 22

Compania britanica Gallaher, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria mondiala a tutunului, a anuntat o crestere de 25,6% a volumului vanzarilor pe piata romaneasca, in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada din 2005.
Potrivit informatiilor grupului, cota de piata a Gallaher in Romania a ajuns la 3,4%, pe baza rezultatelor pozitive inregistrate de marcile St George, Ronson si LD.
La jumatatea anului trecut cota de piata a companiei era de doar 1,1%, in timp ce la sfarsitul lui 2005 filiala locala a producatorului britanic raporta o cota de 3,2% pe piata locala. Compania nu precizeaza volumul si nici valoarea vanzarilor pe piata romaneasca.
Gallaher vinde pe piata romaneasca marcile Saint George, LD, Smart, Ronson, State Line, Memphis, Sobranie si Hamlet. In primavara acestui an compania a lansat si marca de tigari Sovereign, pozitionata pe segmentul mediu, care reprezinta, in prezent, peste 50% din totalul pietei tigaretelor. In 2004, grupul britanic a inceput productia la nivel local, in cadrul unei facilitati de productie amplasata in fosta fabrica de tigarete a unui alt producator de profil, Papastratos, preluat la nivel international de Philip Morris. Compania are 130 de angajati. Gallaher detine pozitii dominante pe pietele din Austria, Germania, Kazahstan, Irlanda, Rusia, Suedia si Marea Britanie.
Spre deosebiere de marile multinationale care domina piata mondiala - JTI, BAT si Philip Morris - si care produc tigarete "american blend" (cu 60% tutun Virginia, 30% Burley si restul Oriental), Gallaher produce un tip de tigarete englezesti - blend Virginia - care urmaresc sa ocupe o nisa de piata.
Piata romaneasca a tigaretelor are o valoare anuala de circa 1 miliard de euro fiind dominata de companii precum Philip Morris, JTI si British American Tobacco (BAT), care isi impart peste 90% din piata valorica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO