Companii

Gazul privat castiga teren: afaceri de 6 mil. dolari pentru Congaz

02.12.2003, 00:00 44



Distribuitorul privat local de gaze Congaz Constanta, din actiunile caruia gigantul german al gazelor Ruhrgas detine 28,6%, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 210 miliarde lei (circa 6,3 milioane dolari). In lei, ar insemna o crestere cu 44% a cifrei de afaceri fata de anul trecut. In conditiile in care este luata in calcul rata inflatiei prognozate pentru acest an (14%-15%), cresterea reala este in jur de 30%.



Profitul brut al companiei va creste usor in acest an la 35 miliarde lei (peste 1 mil. $) fata de 30,8 miliarde lei, valoare inregistrata la finele anului trecut. "In principiu, profitul obtinut va fi reinvestit inca 2 - 3 ani de acum incolo, constituind surse proprii pentru finantarea programului de dezvoltare a retelei de distributie. Insa Adunarea Generala a Actionarilor va fi cea care va hotari (n.r. - daca profitul va fi reinvestit sau vor fi acordate dividende actionarilor)", a spus pentru Ziarul Financiar Augustin Oprea, directorul general al companiei.



La ora actuala, cei mai importanti actionari la Congaz sunt Ruhrgas, SNP Petrom si Distrigaz Sud, fiecare detinand un pachet de 28,6% din actiuni, restul actiunilor fiind in posesia constructorului specializat de magistrale de gaze Petroconst Constanta cu 13,9% si a Consiliilor locale din localitatile Medgidia, Ovidiu, Kogalniceanu si Cogealac. Valoarea capitalului social al companiei este de 379,8 mld. lei. Congaz este unul dintre putinii operatori locali privati de gaze activi pe piata. Companiile private precum VitalGaz (cu distributie de gaze in zona capitalei si a Brasovului) sau GazVest Arad (ce acopera zona de vest a tarii - Timis, Arad, Bihor) asigura 5 - 10% din totalul distributiei de gaze din Romania, al carei monopol este detinut de cele doua companii de stat - Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.



Congaz asigura servicii de distributie pentru clienti atat de pe piata libera (consumatori eligibili), cat si pentru cei captivi in reteaua de distributie, industriali sau casnici. Printre clientii mari ai Congaz se numara CET Palas Constanta si complexul Petromidia, detinut de grupul petrolier privat Rompetrol, pentru care presteaza numai servicii de distributie, nu si furnizare."Tariful de distributie pentru consumatorii captivi este in jur de 20 $/1.000 metri cubi de gaze, iar la eligibili este de circa 17 $/ 1.000 mc. Noi am facut un calcul din care reiese ca o investitie mare consumata intr-o perioada de timp scurta, cum e cea de la Congaz, pentru a fi recuperata intr-un termen rezonabil de 10 ani, ar trebui ca valoarea tarifului de distributie sa fie in jur de 35 $/1.000 mc. In acest calcul, am avut in vedere o rata a profitului de 7- 8 %. Or, la tarifele actuale, perioada de timp se dubleaza", mai spune reprezentantul Congaz.



Pana acum, investitiile totale ale Congaz se cifreaza la aproximativ 550 mld. lei.



"In acest an, au fost prevazute investitii in suma de 140 miliarde lei (4,2 milioane dolari) in dezvoltarea retelei de distributie si a instalatiilor aferente, precum si in cladiri administrative", precizeaza Oprea. Congaz opereaza in acest moment o retea de 150 km de conducte de distributie, cea mai mare parte a acesteia la nivelul municipiului Constanta, restul in localitatile invecinate.



Principalii furnizori de gaze ai distribuitorului constantean sunt producatorul de gaze SNP Petrom si compania de transport Transgaz Medias.



Actionarul strain al Congaz, germanii de la Ruhrgas, au anuntat ca vor participa la privatizarea celor doua mari distributii de gaze de pe piata romaneasca, o afacere estimata la cateva sute de milioane de euro de oficialii ministerului economiei si comertului, proprietarul celor doua companii. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO