Companii

Gelu Tofan cauta solutii pentru redresarea Danubiana

08.01.2008, 17:12 125

Omul de afaceri Gheorghe Tofan, care conduce grupul Tofan si compania Danubiana, unul dintre primii producatori de anvelope din Romania, spune ca incearca sa atraga in actionariatul Danubiana un fond de investitii american, dupa ce va finaliza procesul de reorganizare al societatii.
Grupul Tofan, unul dintre cele mai mari holdinguri ale deceniului trecut, care include pe langa producatorul de anvelope Danubiana si companiile Tofan Trans si Rotrans, a intrat in procedura de reorganizare cu mai mult de un an in urma dupa acumularea de datorii mai mari de 17 milioane de euro.
"Suntem inca in reorganizare, proces pe care ar fi trebuit sa-l incheiem in decembrie anul trecut. Sper ca anul acesta, in primul trimestru, sa termin restructurarea businessului si sa incepem investitiile. Este vorba de atragerea de fonduri private pentru a dezvolta Danubiana", a declarat Gelu Tofan. Omul de afaceri a declarat ca este vorba de atragerea in actionariat a unui fond de investitii american dupa incheierea restructurarii, proiect la care lucreaza in prezent cu compania de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Cu toate ca pentru anul trecut Tofan estima redresarea activitatilor comerciale si de productie, grupul a inregistrat rezultate sub asteptari. In 2006, potrivit Ministerului de Finante, compania Danubiana a inregistrat afaceri de 2,3 mil. euro si pierderi de 6,8 mil. euro, in conditiile in care, in 2005, Danubiana a raportat o cifra de afaceri de 19,6 mil. euro si pierderi de aproape 10 mil. euro. "Nici in 2007 din pacate nu am atins cifra de afaceri urmarita. Legislatia si lipsa de experienta in domeniul reorganizarii ne-au impiedicat sa ducem la capat proiectele", a spus Tofan.
Dupa vanzarea fabricii Silvania din Zalau catre producatorul Michelin in 2001, Tofan a iesit din productia de anvelope pentru autoturisme producand numai anvelope pentru autoturisme de teren, camioane, autobuze, tractoare si masini agricole.
"Am trei solutii pentru companie. Una dintre ele ar putea fi chiar mutarea productiei in China sau Belarus", a spus Tofan. El a adaugat ca la momentul actual productia de anvelope radiale nu mai este rentabila in Romania datorita scumpirii utilitatilor ceea ce rezulta intr-un cost prea mare pentru un kilogram de anvelopa produs.
O alta solutie ar putea fi, potrivit lui Tofan, pastrarea productiei in Romania si rentabilizarea ei prin investitiile atrase. De asemenea, el nu exclude nici o alianta cu un producator similar din Turcia pentru a crea un holding regional.
Pentru iesirea din insolventa compania a trecut in 2007 la vanzarea de active, primul pas fiind vanzarea unor active imobiliare nevalorificate.
Tot anul trecut Tofan a anuntat vanzarea a 40 de hectare din totalul de 100 de hectare detinute de Danubiana in comuna Popesti-Leordeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO