Companii

General Electric a inceput discutiile cu Petrom pentru a deveni furnizorul de turbine al centralei de 800 MW

16.10.2007, 21:12 23

General Electric (GE), companie aflata pe locul 6 al topului Fortune 500, este in discutii cu Petrom pentru a putea fi furnizorul de turbine pentru centrala pe gaze de 800 MW pe care cea mai mare companie romaneasca intentioneaza s-o construiasca pana in 2010.
"Am avut deja discutii cu Petrom pentru livrarea de turbine pentru centrala pe gaze pe care intentioneaza s-o construiasca. Dincolo de aceasta posibilitate, avem discutii cu companiile care doresc sa investeasca in unitati de producere a energiei din resurse regenerabile, dar si cu firmele care asigura alimentarea cu energie electrica si termica din diferite localitati din Romania", a declarat Rod Christie, director al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia si CIS.
El nu a dorit sa precizeze valoarea la care s-ar putea ridica un eventual contract cu Petrom.
Potrivit celor mai recente declaratii ale reprezentantilor Petrom, centrala va avea o capacitate instalata de 800 MW, mai mult decat un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda, iar investitia se va ridica la 500 de milioane de euro pana in 2010, cand compania va intra pe piata libera a energiei electrice. Alte companii cu care Petrom ar putea colabora pe acest proiect sunt concernul german Siemens, francezii de la Alstom sau Mitsubishi.
In legatura cu planurile de dezvoltare pe care divizia de energie a General Electric le are pentru piata romaneasca se numara si posibilitatea unei investitii greenfield de aproximativ 100 de milioane de euro intr-o unitate de productie.
"In acest moment, ne uitam in regiune pentru a identifica cele mai competitive piete unde vom realiza urmatoarea investitie intr-o unitate de productie. Proiectul este intr-o faza incipienta, dar este sigur ca Romania se afla pe aceasta lista", a mai spus Christie.
General Electric se mai afla in discutii cu firme stabilite in Romania si pe partea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile. Printre acestea se numara si Enel, grupul energetic italian, actionarul majoritar al doua companii de distributie si furnizare a energiei electrice, care a anuntat ca va investi aproximativ 24 de milioane de euro intr-un parc de centrale eoliene situat in zona Dobrogei.
"In total, valoarea proiectelor din surse eoliene in care suntem implicati este de un miliard de dolari. Tarile care concureaza pentru aceste proiecte sunt Polonia, Romania si Bulgaria, din care primele doua detin majoritatea finantarilor", a mai precizat Christie.
GE Energy este interesat si de proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, tinand cont de faptul ca grupul a fost implicat in livrarea de echipamente si pentru primele doua reactoare.
Reprezentantul GE Energy contrazice majoritatea firmelor de profil care spun ca dupa marile procese de privatizare au inregistrat o crestere semnificativa a afacerilor derulate.
"Nu am inregistrat cresteri spectaculoase in aceasta perioada, dar sunt convins ca acestea de abia acum vor urma", a mai precizat reprezentantul GE Energy.
General Electric este prezent pe piata romaneasca din 1982 si a investit de la intrare aproximativ 400 de milioane de euro. Pe plan local, GE si-a dezvoltat divizia GE Money, companie creata dupa integrarea celor trei institutii nebancare preluate in toamna anului trecut: Domenia Credit, Estima Finance si Motoractive. Pe segmentul imobiliar, GE este reprezentat de GE Real Estate care a anuntat investitii de 175 de milioane de euro in dezvoltarea unui proiect logistic in orase mari, precum Bucuresti, Constanta sau Timisoara. Pe partea de energie, GE este prezent mai ales prin furnizarea de echipamente catre marile companii enegetice.
La nivel global, General Electric este cea de-a sasea cea mai mare corporatie, cu afaceri de 163 mld. euro si un profit net de 21 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO