Companii

Gică Popescu: Am învăţat de la un bancher că banii mei sunt cei mai scumpi

Gică Popescu, antreprenor

Gică Popescu, antreprenor

Autor: Mirabela Tiron

01.11.2012, 20:04 125

Fostul mare fotbalist Gică Popescu spune că a câştigat mult în afaceri datorită notorietăţii din sport, dar şi a seriozităţii pe care a transfe­rat-o din fotbal în relaţia cu partenerii de afaceri.

El afirmă totodată că din afaceri a ajuns să câştige mai mult decât a câştigat din fotbal. "În fot­bal am prins o perioadă când salariile nu erau la nivelul celor de acum. Dacă jucam atunci la salariile de acum, era altceva. În afa­ceri am intrat chiar în perioada de vârf", a spus el.

Popescu a dezvoltat alături de alţi doi asociaţi bazarul Doldora din Rahova şi plă­nu­ieşte ca în primăvara anului viitor să în­ceapă lucrările de dezvoltare la un hotel de patru stele, afiliat lanţului Marriott.

După ce a renunţat la fotbal, Popescu a intrat în afaceri imobiliare. A investit în Româ­nia după ce şi-a vândut proprietăţile cum­pă­rate în Spania. Averea lui din fotbal a fost estimată la peste 10 milioane de dolari.

"Sunt pionier în business, am intrat în 2004-2005. Nu am în spate o pregătire pro­fe­sio­nală care să mă ajute, am câştigat mult dato­ri­tă notorietăţii din sport. Asta m-a ajutat să mă aşez la un anumit nivel. Seriozitatea mea vine din sport", a spus el.

Popescu a menţionat că are un apetit enorm pentru a face proiecte, însă băncile nu mai au aceeaşi lejeritate în a da credite ca în 2007.

"Am învăţat de la un bancher că banii mei sunt cei mai scumpi. El îmi spunea să încerc să investesc banii de la bănci."

Fostul mare fotbalist precizează că în pre­zent pe piaţă marea problemă este finan­ţarea. În opinia lui, băncile sunt fie spe­riate, fie preferă să dea banii la stat pentru mai multă linişte. El se află în discuţii cu trei bănci pentru contractarea unui credit în vede­rea demarării lucrărilor la hotelul de patru stele Courtyard by Marriott. Hotelul trebuie să fie gata până cel târziu în al doilea trimestru din 2015.

Fostul mare fotbalist spune că doar două dintre proiectele pe care le are au reprezentat un eşec, unul dintre ele fiind bazarul Doldora din Rahova.

"Am plecat cu stângul de la început. Când am deschis proiectul accesul nu era terminat. Atunci când pleci greşit de la început este greu să redresezi, acum încercăm să schimbăm con­cep­tul. Avem discuţii cu retaileri importanţi ce ar putea prelua bazarul. Vom face alături un proiect important, 400 de apartamente, care să coste până în 60.000 de euro."

El a spus că în prima fază va dezvolta 80 de apar­tamente fără credit de la bancă. Popescu a intrat în acest proiect, cu o valoare de 10 mil. de euro, alături de alţi asociaţi.

Întrebat ce măsuri i-ar solicita pentru me­diul de business premierului, Popescu a spus: "În primul rând i-aş spune lui Victor Ponta că ţa­ra are nevoie de linişte. Să facă un climat de busi­ness pentru investitorii de afară. De ase­menea, este nevoie de facilităţi fiscale, acesta fiind primul lucru la care se uită investitorii. Cota de impozitare de 16% mi se pare corectă. Cea mai mare problemă este la recuperarea TVA-ului. Dacă ai şti că plăteşti TVA-ul şi la trei luni îl primeşti înapoi, nu ar fi o problemă", a spus el.

Popescu a spus că dacă în fotbal şi-a dorit să joace la vârf şi nu s-a oprit până nu a ajuns acolo, în afaceri nu îşi doreşte asta pentru că vrea să poată petrece timpul liber cu familia.

"Nu credeam că o să am programul atât de aglomerat în ultimii patru ani de zile. Încep ziua la 8.30 şi nu ajung acasă mai devreme de şapte-opt seara. Nu mişcă nimic în proiectele mele fără să nu fie controlat de mine", a spus el.

Popescu a mai precizat că le dă copiilor o educaţie sănătoasă, pentru 10 lei aceştia muncesc, fie "spală ceştile de cafea" sau "trimit fax-uri", că nu se pot aşeza în scaunul de manager dacă nu trec şi prin "fabrică".

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO