Companii

Gigantul german E.ON, cu afaceri de 1 mld. euro în România, se va sparge în două companii

Compania principală E.ON se va concentra mai departe pe energia regenerabilă şi pe distribuţia electricităţii şi gazelor, activitate pe care o desfăşoară şi în România

Compania principală E.ON se va concentra mai departe pe energia regenerabilă şi pe distribuţia electricităţii şi gazelor, activitate pe care o desfăşoară şi în România

Autor: Radu Bostan

01.12.2014, 13:45 1305

Grupul german de utilităţi E.ON, care anul trecut a avut afaceri de 122 miliarde de euro, va transfera către o entitate nouă activităţile de explorare şi producţie de petrol şi gaze şi de producţie de energie din surse convenţionale. Compania principală se va concentra mai departe pe energia regenerabilă şi pe distribuţia electricităţii şi gazelor, activitate pe care o desfăşoară şi în România.

Grupul va separa astfel afacerile relativ stabile, adică distribuţia şi furnizarea energiei către consumatorii finali, de cele mult mai concurenţiale şi volatile, anume extracţia hidrocarburilor şi generarea de energie electrică din surse convenţionale. Actuala E.ON SE va păstra circa 40.000 din cei 60.000 de angajaţi ai grupului şi diviziile de energie verde, de distribuţie şi de servicii pentru consumatori. Grupul şi-a bugetat pentru 2015 investiţii de 4,8 miliarde de euro în parcuri eoliene şi fotovoltaice, dar şi în întărirea reţelelor de distribuţie din Europa şi Turcia, inclusiv introducerea contorizării inteligente.

Anunţul grupului nu precizează cum se vor împărţi numeroasele companii locale ale E.ON, însă este de aşteptat ca sucursalele din România să rămână în E.ON SE. În România, grupul E.ON a avut anul trecut o cifră afaceri de circa un miliard de euro şi circa 6.200 angajaţi, care lucrează în companiile de furnizare a energiei şi gazelor (E.ON Energie) şi de distribuţie a energiei şi gazelor (E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Gaz Distribuţie, care vor fuziona), plus o firmă de servicii aferente.

„Suntem ferm convinşi că înfi­in­ţarea a două companii independente, fiecare cu un profil şi o misiune distincte, este cel mai bun mod de a păstra locurile de muncă ale angajaţilor noştri. Noua noastră strategie nu este un program de disponibilizări“, a spus Johannes Teyssen, CEO-ul grupului E.ON, într-un comunicat.

Restul activităţilor vor fi transferate către o entitate numită deocamdată Noua Companie. Aceasta va avea 20.000 de angajaţi şi va prelua parcul de centrale electrice convenţionale (inclusiv centrale nucleare) ale E.ON, activităţile de explorare şi producţie de gaze şi businessul de comerţ angro cu resurse. Noua Companie va moşteni şi contractele de achiziţie de gaze naturale încheiate cu Gazprom, compania rusă care acoperă 30% din necesarul de gaze al Europei, cât şi depozitele de gaze ale E.ON din Germania.

Noua Companie va fi de asemenea listată la bursă. E.ON va transfera către acţionarii săi o parte din capitalul social aferent Noii Companii, urmând ca ulterior să-şi vândă participaţia minoritară şi astfel să se separe complet de activităţile de energie convenţională.

Acţiunile E.ON au crescut cu 4,2% pe bursa de la Frankfurt în ziua de luni, a doua zi după publicarea anunţului. În contextul în care cererea de energie a scăzut constant în Europa în ultimii ani, unii analişti citaţi de The Wall Street Journal se aşteaptă ca Noua Companie să fie echivalentul energetic al unei „bad bank“, adică o entitate care grupează activele neperformante. Conducerea grupului susţine însă că divizarea va face activitatea E.ON mai transparentă şi uşor de urmărit atât pentru investitori, cât şi pentru autorităţile de reglementare.

Conducerea E.ON se aşteaptă să realizeze divizarea după obţinerea aprobării din partea acţionarilor în adunarea generală din anul 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO