Companii

Grasa de Cotnari si Francusa raman cele mai vandute vinuri ale Cotnari

09.12.2008, 16:35 207

Producatorul de vinuri Cotnari din Iasi estimeaza ca va realiza in perioada noiembrie-decembrie a acestui an vanzari de peste 8 mil. euro, adica 28% din cifra de afaceri de circa 30 mil. euro.

Sfarsitul de an este in mod traditional cea mai buna perioada pentru jucatorii din industria vinului. Cotnari spre exemplu mizeaza in aceste luni pe o crestere de 10-15% comparativ cu acelasi interval din 2007.
"Anul 2008 a fost unul bun, atat din punctul de vedere al productiei obtinute, cat si al vanzarilor realizate, cu o crestere a pietei vinului cu circa 11%, iar a cifrei de afaceri a Cotnari cu 20%", a spus Catalin Grecu, directorul de marketing al Cotnari.  
Printre lansarile din acest an ale Cotnari se numara Grasa de Cotnari 2005 (segmentul mediu) si Tamaioasa Romaneasca 2005 (segmentul mediu), Francusa 2008, Chateau, Blanc, Grasa de Cotnari (ultimele patru in HoReCa).
"Am putea spune ca am facut o segmentare a pietei, acoperind toate preferintele de consum mai putin vinul rosu, soi pe care incepem sa-l plantam de anul viitor, si care va fi romanesc, Feteasca Neagra", a mai spus Grecu.
Anul acesta cele mai vandute produse ale Cotnari sunt Grasa de Cotnari si Francusa.
"Pentru Grasa de Cotnari estimam vanzari de peste 3,5 milioane de sticle in 2009, nivel similar cu cel de anul acesta, iar pentru Francusa, peste 1,5 milioane de sticle, cu circa 30% mai mult", a continuat Grecu.
Producatorul din Iasi a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 21 mil. euro si un profit de 1,3 mil. euro, potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finante.
Targetul pentru anul viitor a fost stabilit la nivelul de 33 mil. euro, cu 10% mai mult fata de 2008. "Factorii care vor influenta in sens pozitiv afacerile Cotnari in 2009 sunt investitiile din ultimii ani, cresterea gradului de educare a consumatorului de vin, traditia Cotnari de a merge doar pe soiuri romanesti, campaniile de promovare", a continuat Grecu.
La categoria factori negativi, Grecu enumera un eventual impact al crizei internationale, care pana acum nu s-a simtit la nivelul companiei, dar care "probabil ca incepand cu luna ianuarie isi va face simtita prezenta".
Compania a avut in acest an de investit 10 mil. euro in productia de vinuri albe din soiurile Grasa de Cotnari, Tamaioasa, Francusa si Feteasca Alba.
Piata de vin a atins anul trecut valoarea de 450 mil. euro, in timp ce pentru 2008 se estimeaza o crestere de 50 mil. euro.
Productia de vin din acest an a fost estimata la 6,3 mil. hectolitri, in conditiile in care media ultimilor ani a fost de 5,5 mil. hectolitri, potrivit datelor Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO