Companii

Grupul britanic Vita a inceput productia la Timisoara

30.06.2004, 00:00 118

Grupul britanic Vita, unul din liderii mondiali in industria polimerilor, a inceput luna aceasta productia in Romania, la Timisoara, in urma unei investitii initiale de 5 milioane de euro.
Fabrica Vita va face anul acesta numai prelucrare de folie poliuretanica, urmand sa opereze din 2005, in urma unei investitii aditionale de 3 milioane de euro, si o linie de productie.
"Fabrica va avea o  capacitate de debitare (prelucrare - n.r.) de 150 de tone/luna, care ne va permite sa atingem o cifra de afaceri de 2 milioane de euro in 2005, primul an complet de functionare. Intentionam sa ajungem treptat, dupa ce vom pune in functiune si linia de productie, la o cota de 30% din piata romanesca de folie poliuretanica", a declarat pentru Ziarul Financiar Gabriel Pavel, director general al Vitafoam Romania.
Spuma poliuretanica poate fi folosita in mai multe domenii (mobila, transporturi, constructii) insa motivul principal pentru care Vita a luat decizia de a investi in Romania a fost cresterea puternica a industriei mobilei in ultimii ani, odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini.
Deschiderea fabricii din Romania este si rezultatul strategiei de expansiune a Vita in Europa Centrala si de Est, grupul avand de asemenea fabrici in Polonia, Cehia, Ungaria si Lituania. In prezent, pana la deschiderea liniei de productie, fabrica din Romania prelucreaza spuma produsa de alte filiale europene ale grupului Vita.
"In prima faza, toata productia fabricii va fi vanduta in Romania, catre producatorii de mobila. La un moment dat vom incepe si exporturile insa numai dupa ce ne vom dovedi competitivitatea pe piata romanesca", a precizat Pavel.
 Pavel spune ca una din oportunitatile oferite de piata romanesca este faptul ca multi producatori de mobila importa spuma, negasind in Romania calitatea dorita in unele cazuri.
"Produsele noastre vor avea calitatea importurilor si, in plus, vor avea preturi mai mici", sustine Gabriel Pavel.
Principalii competitori ai Vitafoam pe piata romaneasca sunt companiile Poliflex, Victoria Bucuresti si Spumatim Timisoara.
Reprezentantii Vitafoam estimeaza ca, in prezent, pe piata romanesca se consuma in medie intre 500 si 700 de tone de spuma poliuretanica pe luna.
"Urmarind evolutia vanzarilor de mobila, si piata de spuma este marcata puternic de sezonalitate, cu vanzari scazute in primele sase luni ale anului. Potentialul pietei este insa enorm iar investitiile noastre vor urma trendul consumului. Tot profitul din urmatorii ani va fi reinvestit", afirma Pavel.
In Romania exista peste 2.000 de fabrici de mobila, care au realizat anul trecut o productie totala estimata la aproape 900 de milioane de euro, in crestere cu 7,3% fata de 2002. Circa 80% din productie a fost vanduta la export.
Numele grupurilor europene de profil care au inceput sa investeasca in Romania sunt de asemenea importante.
Grupul italian Natuzzi a cumparat fabrica de canapele Italsofa de la Baia Mare unde a realizat numai anul trecut investitii de peste 20 milioane euro. Suedezii de la Ikea, liderii europeni, au de asemenea o fabrica de mobila la Siret, iar Ciatti S.p.A, o alta companie italiana, construieste in Sebes, judetul Alba, o fabrica de mobila pentru aparatura electronica.
Pe piata romaneasca de mobila exista si mai multi jucatori locali importanti, care de fapt domina piata interna, printre care Mobexpert si Elvila. Si acestia exporta insa cea mai mare parte a productiei.
Vita este unul din cei mai mari producatori mondiali din industria polimerilor, avand fabrici in peste 20 de tari in intreaga lume. Cifra de afaceri a grupului a depasit 1,6 miliarde euro anul trecut. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO