Companii

Gusturi diferite: occidentalii cer ornamente, romanii simplitate si aluminiu

15.09.2003, 00:00 54

In timp ce romanii cer mobilier cu un design modern, fara prea multe ornamente, pe marile piete din Europa de Vest, dar si din Statele Unite si Japonia au mare cautare modele clasice si de arta - tendinta fructificata de firmele exportatoare din Romania.
"Clientii nostri cer mobila moderna, cu un design suplu si cu putine accesorii si ornamente. In ceea ce priveste dormitoarele, acum este in voga combinatia lemn - aluminiu: manetele de la sertare, picioarele scaunelor sa fie din aluminiu", spune Gheorghe Niculescu, director al companiei Adorama, importator de mobila pentru Romania.
Adorama importa bucatarii si dormitoare din panouri aglomerate de lemn cu acoperire celulozica (PAL) din Franta, Italia si Belgia. Cea mai mare parte din importuri - in jur de 95% - provin de la firma franceza Gautier.
La capitolul bucatarii, romanii sunt dispusi sa plateasca un pret mai ridicat pentru flexibilitate: "Bucatariile tip nu mai au cautare acum. Ele sunt inlocuite treptat cu cele la comanda, cand clientul poate decide cu privire la dimensiunea anumitor corpuri, la design, amplasament sau accesorii", mai spune Niculescu.
Daca la intern, mobila moderna are cea mai mare cautare, pe piata externa se vand bine modelele clasice si de arta. O confirma si datele financiare ale companiei Mobex din Targu Mures, care vinde anual mobila clasica si de arta in valoare de 12 milioane de euro in tari din Uniunea Europeana, Statele Unite, Japonia, dar si fostele state CSI. 
"Daca pana acum era la moda lemnul de cires -  fie mobilier integral din cires, fie furnir sau finisaje din cires, anul acesta pe pietele externe a revenit moda stejarului", spune Maria Butunaru, deputy general manager la compania Mobex din Targu Mures. Pana acum, compania a vandut cel mai mult mobila din fag in combinatie cu cires.
Profilul companiei Mobex este productia de mobila clasica si de arta destinata consumatorilor cu venituri mari si medii si aproape intreaga productie este destinata exportului. Compania are 1700 de angajati, din care 250 sunt sculptori.
Pe piata externa, cel mai bine se vand dormitoarele, urmate de sufragerii si camere pentru tineret. Compania Mobex are o cifra de afaceri anuala de 12 milioane de euro, care s-a mentinut constanta in ultimii ani. Mobex exporta in tari din Uniunea Europeana - Franta, Italia, Olanda, Belgia - dar si In Statele Unite, Canada, Australia, Japonia si in fostele tari CSI.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO