Companii

Hame: Daca exista o companie profitabila, cu un pret bun, suntem dispusi sa o cumparam

Hame: Daca exista o companie profitabila, cu un pret bun, suntem dispusi sa o cumparam

Petr Subrt, directorul general al Hame Romania: In acest moment suntem destul de limitati, datorita capacitatii de productie, insa in maximum doi ani vom avea 400 de angajati si o capacitate de productie de trei ori mai mare decat in prezent

25.07.2006, 18:29 104

Petr Subrt, directorul general al Hame Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata conservelor de pate, spune ca grupul ceh este gata sa cumpere orice afacere "care-si merita banii".
"Suntem constienti ca business-ul nostru nu mai poate creste in interior, ci trebuie sa se extinda", spune Petr Subrt. Principalele criterii la care se uita actionarii din Cehia cand analizeaza oportunitatea unei investitii sunt valoarea companiei, a brandului, situatia financiara a companiei puse in balanta cu pretul cerut de proprietari.
"Companiile care in trecut se orientau numai spre profitul imediat vor avea dificultati serioase dupa integrarea in Uniunea Europeana, in timp ce proprietarii care au facut investitii pot concura pe o piata europeana. Doar jucatorii puternici vor supravietui", mai spune Petr Subrt.
In 2005, Hame Cehia a cumparat Romconserv Caracal, companie specializata in fabricarea produselor din carne. "Romconserv era cel mai mare importator al pate-urilor Hame, asa ca actionarii au decis in 2005 ca era momentul sa inceapa productia locala", spune Subrt.
"Am fost angajat si instruit aproape patru luni pentru a conduce fabrica din Romania", spune Petr Subrt.
Venind din industria hoteliera, unde a lucrat mai bine de noua ani, directorul general al Hame Romania spune ca este obisnuit sa numeasca "acasa" locul unde se odihneste dupa o zi de serviciu.
"Am locuit in ultimii ani in hotel si calatoream foarte mult. Nu sunt legat de un oras anume, nu am alte angajamente si pot alege acest stil de viata. Poate peste zece ani imi va fi mult mai greu sa fac acest lucru. Insa acum nu am nicio problema cu acest stil de viata", spune el.
Mai mult decat atat, Petr Subrt a ales sa locuiasca in Caracal, unde se afla si fabrica, desi ar fi avut si varianta Bucuresti.
"Mi-a fost greu la inceput, mai ales ca veneam de la Praga. Intre timp am descoperit avantajele unui oras mic, mai ales din punct de vedere profesional: suntem ca un peste mare intr-o apa destul de mica si ne simtim foarte bine", spune el.
Potrivit lui Subrt, marimea orasului se reflecta in atitudinea oamenilor, in capacitatea lor de a contribui la dezvoltarea companiei, prezenta Hame fiind perceputa de multi dintre angajati ca o garantie pentru un job bun.
"Cand am preluat conducerea fabricii din Caracal, viitorul nu arata prea roz. Mi s-a dat insa timpul sa-mi construiesc echipa de manageri si sa-i aleg pe oamenii alaturi de care vreau sa lucrez", spune el. Actionarii au incercat sa-mi lase spatiu pentru ca apoi sa-mi ceara rezultate", spune el.
Principalele sale prioritati sunt recontructia fabricii din Caracal, alinierea ei la standardele UE, cresterea cotei de piata si implict a business-ului in Romania. "E o sarcina de echipa, rolul meu este sa asigur productia", spune el.
Subrt spune ca peste 50% dintre angajatii din middle si top management au fost selectati de catre el, in timp ce numarul total al salariatilor fabricii a crescut de la 60 in momentul preluarii, la peste 250 in acest moment.
"Au existat unele probleme la inceput, pentru ca majoritatea oamenilor erau nou angajati si nu existau canale de comunicare intre departamente", afirma Subrt. Intre timp, directorul general al Hame spune ca a reusit sa construiasca una dintre cele mai solide echipe din industria carnii.
Capacitatea de productie a fabricii din Caracal se va tripla in urmatorii trei ani.
"In acest moment suntem destul de limitati datorita capacitatii de productie, insa in maximum doi ani vom avea 400 de angajati si o capacitate de productie de trei ori mai mare decat in prezent", a mai spus Subrt.
Anul trecut, Hame Romania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 5 mil. euro, in crestere cu 120% fata de 2004. "A fost o sarcina usoara, pentru ca Romconserv nu avea rezultate financiare ridicate", spune el. Pentru acest an reprezentantii companiei mizeaza pe o dublare a cifrei de afaceri.
"Dupa primul semestru respectam planul, la jumatatea anului fiind aproape de cifra de afaceri realizata in tot anul 2005", adauga Subrt.
De la preluarea fabricii, Hame a inceput un program de investitii menit a duce fabrica la standardele Uniunii Europene. Partea cea mai importanta a acestui proiect o reprezinta reconstructia fabricii din Caracal, inceputa in iunie acest an, cu termen de finalizare in noiembrie.
"Am un dead line, pentru ca fabrica trebuie sa fie gata in ultima zi a lunii noiembrie. Intreaga fabrica este reconstruita, practic doar peretii vor fi vechi", spune el.
Gama produselor comercializate de Hame pe piata locala cuprinde: pateuri, conserve din carne, legume sterilizate, mancare gatita, sosuri, ketchupuri, gemuri, produse pentru alimentatia copiilor (piure pentru copii si sirop pentru copii).
Peste 80% din business-ul Hame in Romania il reprezinta productia de conseve de pate.
"Sunt si alte categorii de produse a caror importanta creste, pe care incercam sa le impingem spre crestere pentru ca asigura un echilibru al portofoliului de produse tinand cont de faptul ca vanzarile de pateuri sunt oarecum sezoniere", spune Martin Ducha, directorul comercial al Hame.
Reprezentantii companiei spun ca portofoliul de produse e dezvoltat pe specific local, cu degustatori din Romania, insa sunt si o serie de produse "made in Cehia" care prind foarte repede pe piata romaneasca. "Pentru anumite produse consumatorul roman e foarte traditionalist, insa in cazul altora este interesat de un gust mai special. Asa am reusit noi sa crestem vanzarile pe piata de ketchup cu un produs cu un gust specific Cehiei", adauga Ducha.
"In primul stadiu al afacerii noastre incepem cu importuri, iar cand nivelul de consum ajunge intr-un punct in care devine rentabil sa investim, incepem productia locala. Vrem sa avem productie locala pentru mai multe categorii de produse", completeaza directorul comercial al Hame.
Cei mai importanti competitori ai Hame pe piata locala sunt Scandia Sibiu, Mandy Foods, Orkla Foods Romania (cu brandul Ardealul) si Antrefrig Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO