Companii

Heineken a batut palma cu producatorul de malt Soufflet

12.11.2009, 23:20 72

Heineken Romania, unul dintre cei mai mari jucatori ai pietei debere si producatorul brandurilor Ciuc si Golden Brau, a incheiatrecent un parteneriat cu filiala locala a companiei francezeSoufflet, unul dintre cei mai importanti producatori europeni demalt din orz, dupa ce a inchis in urma cu o luna sectiile deproductie a maltului pe care le detinea pe plan local.

"Am incheiat un parteneriat cu filiala locala a producatoruluide malt Soufflet in urma caruia acesta ne va furniza o parte dinmaltul necesar fabricilor noastre", a declarat Jan Derck vanKarnebeek, directorul general al Heineken Romania, companie care arulat anul trecut afaceri de peste 225 mil. euro. El a refuzat saofere mai multe detalii cu privire la acest parteneriat.

Reprezentantii filialei locale a producatorului olandez de bereHeineken au inchis la jumatatea lunii octombrie a acestui ansectiile de malt de la Hateg, Craiova si Miercurea Ciuc,disponibilizand 61 de angajati. Reprezentantii companiei motivauatunci aceasta decizie prin faptul ca sectiile de malt aveaucosturi foarte mari, eliminate acum prin achizitia de malt, intotalitate de la furnizori, atat din Romania, cat si din UE.Reprezentantii companiei nu au dezvaluit insa la acel moment numelefurnizorilor.

Investitie de 60 mil. euro

Soufflet este prezent pe plan local prin intermediul filialeiSoufflet Malt Romania din 1998, operand pentru o perioadaindelungata in cadrul unor facilitati de productie inchiriate - oparte dintre ele detinute de Ursus Breweries, producatorul beriiTimisoreana. Francezii au anuntat intentia de a investi intr-o nouafabrica de malt la Buzau din toamna anului 2007, constructiaacesteia fiind demarata in acelasi an.

Fabrica de malt urma sa aiba, potrivit declaratiilor de atunciale reprezentantilor companiei, o capacitate de productie maximaanuala de circa 100.000 de tone si intre 40 si 50 de angajati,investitia ridicandu-se la peste 60 mil. euro. Din aceasta suma, 20mil. euro reprezinta un imprumut contractat de Soufflet de la BancaEuropeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Finalizarea si deschiderea fabricii a fost amanata insa cu un anfata de momentul la care francezii sperau in 2007 ca va devenioperationala, pentru toamna acestui an. Contactati de ZiarulFinanciar, reprezentantii Soufflet au confirmat incheierea acestuiparteneriat cu Heineken Romania.

Produc din acest an

"Probele au inceput in prima parte a lunii august a acestui an,iar acum fabrica (din Romania - n.red.) a inceput deja sa producasi sa livreze malt. Ursus Breweries si Heineken Romania se numaraprintre clientii nostri, dar toate berariile care doresc saachizitioneze produsul nostru sunt si vor fi clientii nostri", adeclarat Bruno Cothenet, directorul Soufflet al departamentului demalt pe Europa Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO