Companii

Heineken inchide fabrica din Hateg care aducea 12% din vanzari

Heineken inchide fabrica din Hateg care aducea 12% din vanzari
14.01.2010, 23:08 139

Heineken Romania, al doilea producator de bere din Romania dupacifra de afaceri din 2008, a decis sa inchida fabrica de bere dinHateg, judetul Hunedoara unde producea 750.000 de hectolitri debere sub brandurile Hategana, Bucegi si Golden Brau, adica 12,5%din productia companiei.

In urma inchiderii fabricii de bere, Heineken a disponibilizat98 de angajati, adica sub 10% din efectivul total al producatoruluide bere. Decizia actionarilor olandezi ai Heineken Romania vine inconditiile in care vanzarile de bere au scazut cu peste 15% lanivel de piata anul trecut, cel mai drastic recul din ultimii zeceani.

Heineken nu a comunicat evolutia vanzarilor din 2009 fata de2008, insa dupa primele sase luni compania raportase o scadere maimare de 11% a volumelor vandute, putin peste declinul pietei,potrivit lui Jan Derck van Karnebeek, general manager al HeinekenRomania.

"Am decis sa transferam productia de la Hateg catre celelaltefabrici din Miercurea-Ciuc, Targu Mures, Craiova si Constanta, dupao analiza foarte atenta a tuturor optiunilor, tinand cont deinteresul intregii companii si al angajatilor sai", a declarat JanDerck van Karnebeek.

Seful Heineken declara anul trecut pentru ZF ca in 2008 companiaa vandut 6 milioane de hectolitri de bere, astfel ca la acest volumcontributia fabricii din Hateg (750.000 hl) ajunge la 12,5%,potrivit calculelor ZF.

Reprezentantii companiei nu au precizat valoarea pachetelorsalariale compensatorii oferite angajatilor.

Cursuri pentru a accesa fonduri europene

"Pachetele compensatorii ale angajatilor sunt substantiale.Incercam sa minimizam efectele pe care aceasta decizie le poateavea asupra angajatilor, de aceea oferim solutii imediate in acestsens. Le vom oferi suport specializat pentru orientare in cariera,consultanta financiara sau servicii de sanatate, iar pe langaacestea, cursuri prin care vor dobandi cunostintele de baza pentruaccesarea fondurilor europene", spune Jan Derck van Karnebeek.

Pe langa pachetele compensatorii, angajatii vor primi suportpana la finele lunii martie, iar serviciile medicale vor fidisponibile pana la finalul lunii iunie.

"Reducerea costurilor, ca aerul saumancarea"

Potrivit conducerii Heineken Romania, inchiderea fabricii dinHateg a fost o decizie luata in contextul economic actual, cuscopul de a optimiza productia si de a consolida pozitia companieiin Romania pe termen lung.

Anterior, Karnebeek anunta ca reducerea costurilor este pentruHeineken ca aerul sau mancarea. "Facem asta in fiecare zi (reducemcosturile- n.red.), indiferent daca este recesiune sau nu", spuneael. In prezent, compania analizeaza toate optiunile in privintafabricii din Hateg, neluand deocamdata nicio decizie cu privire laviitorul acesteia.

In toamna anului trecut, Heineken Romania, cu afaceri de 225mil. euro in 2008, a anuntat ca renunta si la productia de malt dinsectiile de la Hateg, Craiova si Miercurea-Ciuc, ca urmare acostului ridicat de productie, numarul angajatilor disponibilizatifiind de circa 60 de persoane. Tot in 2009, directorul general alproducatorului de bere vorbea despre intentia de a renunta laactivele care nu fac parte din businessul de baza, inclusivterenurile fostelor fabrici din Bucuresti (Grivita) si dinArad.

Heineken Romania, care a raportat in primul semestru al lui 2009afaceri de 103,3 mil. euro, in crestere cu 12% fata de aceeasiperioada a anului anterior, mai detine fabrici de bere inConstanta, Craiova, Miercurea-Ciuc si Targu Mures, numarulangajatilor ridicandu-se la 1.100 de persoane.

Inchideri de fabrici

Confruntati cu scaderea pietei cu circa 16% in primele noua luniale anului trecut, marii producatori au pus in aplicare strategiide reducere a costurilor.

Ursus Breweries, liderul pietei dupa cifra de afaceri din 2008,a inchis anul trecut fabrica de bere Azuga abia achizitionata de lafamilia Valerii Moraru, iar InBev Romania, producatorul Bergenbier,a decis sa suspende activitatea fabricii de bere din Blaj inperioada 1 octombrie 2009 - 31 martie 2010, ceea ce a insemnattrimiterea in somaj tehnic a circa 200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO