Companii

Hidroelectrica explica darul catre Alro: Contractul ne permite sa atragem finantari si sa sustinem industria

Hidroelectrica explica darul catre Alro: Contractul ne permite sa atragem finantari si sa sustinem industria

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica: Pentru Hidroelectrica, ambele contracte sunt valoroase si nu afecteaza eficienta companiei.

03.05.2010, 23:09 53

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie local,aflat in portofoliul Ministerului Economiei, spune ca semnarea decontracte pe termen lung cu mari consumatori de energie, cum ar fiAlro Slatina sau ArcelorMittal Galati, poate sustine compania inatragerea de finantari, sprijinind in acelasi timp industrii incare sunt angajati mii de oameni.

Producatorul de energie a incheiat recent un contract valabilpana in 2018 cu rusii de la Alro Slatina. Astfel, Hidroelectrica valivra anual cate 3 TWh primind de la Alro circa 30 de euro pe MWh,in contextul in care pe piata pretul cu care se vinde energia estede circa 40 de euro pe MWh.

In cazul ArcelorMittal Galati, pretul de vanzare al energieieste de 32,8 euro pe MWh, contractul de furnizare de energie fiindvalabil pe toata durata lui 2010. In total, Hidroelectrica va primianual in jur de 100 de milioane de euro de la Alro pana in 2018 sicirca 60 de milioane de euro de la Mittal in 2010.

"Compania noastra a incheiat doua contracte bancabile, care potsi vor fi utilizate pentru obtinerea de finantari necesaredezvoltarii, modernizarii si retehnologizarii unitatilor deproductie. In alta ordine de idei, parteneriatul cu Alro asigurasustinerea industriei aluminiului in Romania si ma refer aici nunumai la Alro, ci la intreaga industrie pe orizontala. Putem spuneacelasi lucru si despre contractul cu Mittal", spune Mihai David,directorul general al Hidroelectrica.

Contractele cu Alro si cu Mittal au fost incheiate de companiein ciuda faptului ca de la jumatatea acestui an Hidroelectricaurmeaza sa fie divizata si inclusa in cei doi giganti energeticiprin care guvernul intentioneaza sa reorganizeze sistemul nationalde productie al energiei electrice. Practic, din acel moment, nu vamai exista in piata energie hidro, nucleara sau termo, ci un cosformat din energie provenita din mai multe surse. Hidroelectricaspune ca deja face acest lucru.

"Hidroelectrica preia deja o parte din energia furnizata deunitatile termo care vor face parte din Hidroenergetica (unuldintre cei doi giganti energetici - n. red.), iar acest lucru nuafecteaza profitul companiei. Cu alte cuvinte, sistemul lucreaza inbuna masura intr-o schema integrata perfect functionala. PentruHidroelectrica, ambele contracte sunt valoroase si nu afecteazaeficienta companiei", spune David.

Potrivit reprezentantilor companiei, Hidroelectrica a vandut inprimele trei luni ale anului cu circa 10% mai multa energiecomparativ cu perioada similara a anului trecut tocmai datoritafaptului ca firma a integrat si cantitati de energie termo, dar asi beneficiat de conditii meteo mai bune caracterizate prinprecipitatii mai mari.

"Cifra de afaceri pentru primul trimestru al anului 2010 a fostde 670 de milioane de lei (159,5 milioane de euro), comparativ cu572 de milioane de lei in primul trimestru al anului trecut.Profitul brut in primul trimestru al 2010 a fost de peste 180 demilioane de lei (circa 43 de milioane de euro). In aceeasi perioadaa anului 2009, profitul brut a fost de 65 de milioane de lei, iarcel net de 54,67 milioane de lei. Diferentele sunt urmareacresterii preturilor de vanzare a energiei, hidraulicitatii maimari si reducerii cheltuielilor", a conchis David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO