Companii

Holzindustrie Sebes a ratat tinta stabilita pentru anul trecut

14.01.2005, 00:00 91

Fabrica de cherestea Holzindustrie Schweighofer din Sebes a ratat cu aproape 12% targetul de cifra de afaceri stabilit pentru anul trecut, in mare parte din cauza lipsei infrastructurii, a declarat Gerald Schweighofer, proprietarul societatii, care nu a dorit sa ofere date suplimentare.
Omul de afaceri austriac a precizat ca in cursul anului trecut societatea s-a confruntat cu probleme in ceea ce priveste transportul bustenilor din zonele de achizitie la linia de prelucrare din Sebes.
"In anumite perioade ale anului am intampinat probleme din cauza numarului mic de camioane specializate in transportul de busteni dar si din cauza CFR care nu a putut sa ne puna la dispozitie numarul de vagoane de care aveam nevoie pentru realizarea transportului de materie prima pe calea ferata. In acest an vom incerca sa colaboram cu mai multe firme particulare de transport", a explicat Schweighofer.
Cu toate acestea, el a preciat ca in urmatorii ani fabrica de la Sebes va deveni una din cele mai competitive din industria lemnului din Europa, datorita bogatiei de masa lemnoasa a Romaniei si costurilor de productie fara concurenta.
Pentru acest an Gerald Schweighofer estimeaza ca fabrica va ajunge la o cifra de afaceri de circa 100 mil. euro, la o productie de aproape un milion de metri cubi de bustean prelucrat.
Aproape 90 la suta din productia de cherestea va ajunge la export in peste 40 de tari din intreaga lume, principalele piete de desfacere fiind Asia (45%), Estul Mijlociu (20%), USA (20%) si Europa (15%).
Materiile prime pentru fabrica din Sebes sunt achizitionate in proportie de aproape 70% din Romania, iar restul din tarile invecinate. IDe altfel, in cursul anului trecut compania a cumparat circa 2.500 de ha de padure, in special de rasinoase.
"Avem nevoie de importuri de busteni mai ales in perioada de iarna cand in Romania nu se asigura o continuitate in aprovizionarea cu lemn. Acum dupa miscarile politice din Ucraina ne vom orienta mai mult spre aceasta tara pentru importurile de lemn. Calitativ, lemnul romanesc nu este mult diferit de cel importat", a explicat Gerald Schweighofer.
Acesta a mai precizat ca scumpirile aplicate de Romsilva pentru masa lemnoasa nu vor influenta politica de achizitie a societatii deoarece chiar si noul pret al lemnului ramane atractiv, cu o valoare mai mica decat in alte tari europene.
Gerald Schweighofer s-a declarat nemultumit de relatia cu administratia locala si sustine ca nu va mai investi in zona pana cand autoritatile din Sebes nu-si vor indeplini promisiunile facute. Patronul fabricii sustine ca desi Primaria Sebes a promis de mai multe ori ca va construi un drum de acces spre platforma industriala pe care se afla combinatul de cherestea, reprezentantii acesteia nu-si respecta promisiunea facuta inainte de inceperea investitiei.
"Nu vom mai investi in Sebes pana nu vom rezolva problemele cu municipalitatea. Se fac promisiuni, dar nu se respecta desi suntem unul dintre cei mai mari investitori din zona, iar reprezentantilor primariei nu le pasa daca investitorii sunt sau nu multumiti", a spus Schweighofer.
El sustine ca un alt investitor, pe care nu l-a nominalizat, ar putea renunta la deschiderea unei societati in domeniul prelucrarii lemnului in Sebes, tocmai din cauza infrastructurii. Aceasta investitie ar fi cifrata la 15 mil. euro si ar insemna 200 de noi locuri de munca.
In replica, primarul municipiului Sebes, Adrian Alexandru Dancila, spune ca drumul de acces exista, dar pe acesta au fost introduse doua conducte de apa. "Municipiul nu detine alt teren pentru a-i permite amenajarea unui alt drum de acces. In aceste conditii s-a ajuns la urmatoarea varianta: sa se construiasca de catre primarie un drum paralel cu conductele de apa, dar cu obligativitatea ca doua firme din zona - Guler Impex si Pomponio - sa cedeze o suprafata de teren necesara amenajarii drumului de acces in zona", explica primarul. El sustine ca cele doua firme au inaintat primariei cate o adresa prin care isi manifesta dorinta de a realiza un schimb de teren pentru amenajarea drumului de acces, dar primaria nu a primit pana acum toata documentatia necesara.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO