Companii

Horia Manda face achizitii de nisa prin RAEF si BAF

02.09.2008, 19:57 41

Fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF), coordonat de Horia Manda, si-a trecut in portofoliu o fabrica de micro peleti de langa Sighetu Marmatiei, judetul Maramures, marcand astfel una dintre primele investitii intr-o afacere de nisa in sectorul energetic, afacere cu potential important de dezvoltare in urmatorii ani.
RAEF detine in urma tranzactiei circa 70% din compania Eco Energ Lemn, ceilalti actionari fiind persoane fizice si un mic producator din industria prelucrarii lemnului.
"Este o investitie de peste 10 milioane de euro, din care 5 milioane de euro finantare sub forma de imprumut si aproximativ 5 milioane de euro sub forma de equity", a spus pentru ZF Horia Manda, senior vice president & chief investment officer al RAEF.
Fabrica produce microbrichete din deseuri lemnoase, care sunt folosite atat pentru scopori industriale, cat si pentru gospodarii individuale. "Productia este adresata in prima faza exclusiv pietei externe (Germania, Austria), dar ne asteptam sa devina competitiva si pentru piata romaneasca in doi, trei ani de acum incolo", a spus Manda.
RAEF este primul vehicul de investitii lansat de americanii de la Enterprise Fund pe piata locala, ulterior fiind lansat si fondul Balkan Accession Fund, cu expunere pe piata Balcanilor. Fondurile au mai intrat in ultima perioada in afaceri precum Capa Finance - companie de microfinantare - sau Industrial Access, companie care inchiriaza echipamente in domeniul constructiilor. Cea mai mare companie din portofoliul fondurilor coordonate de Manda este Edy Spedition, primul transportator rutier.
Manda spune ca in perioada urmatoare vor fi anuntate alte trei noi intrari in companii din domeniul serviciilor. "In doua sau trei saptamani vom face publica o alta investitie pentru BAF, de 10 mil. euro. Mai sunt semnate si alte doua investitii, care cumuleaza 10 mil. euro. La aceste doua firme este vorba de pachete minoritare", a spus Manda, care a precizat ca una dintre firme este in domeniul serviciilor financiare.

Cititi un interviu cu Horia Manda in numarul de maine al ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO