Companii

HVB Leasing merge pe contracte de 60 de milioane de euro

15.07.2004, 00:00 10

HVB Leasing Romania a incheiat in primele sase luni peste 1.000 de contracte de finantare, in valoare de 36,8 milioane euro, ceea ce corespunde unei cote de piata de 3%.
"Estimam ca la nivelul intregului an vom ajunge la contracte de 60 de milioane de euro", a declarat Septimiu Postelnicu, directorul general al companiei.
Pe termen mediu, compania vizeaza intrarea in topul celor mai mari trei companii de leasing de pe piata romaneasca dupa valoarea contractelor incheiate.
La nivelul anului trecut, in topul celor mai mari companii de leasing s-au situat societatile afiliate unor importatori sau dealeri auto (Porsche Leasing Romania si Afin Romania), dar si societati afiliate unor grupuri bancare (BCR Leasing, BRD Sogelease sau Raiffeisen Leasing).
Spre deosebire de situatia la nivel national, unde segmentul auto reprezenta potrivit statisticilor Asociatiei Societatilor de Leasing in Romania (ASLR), aproape 90% din piata, la nivelul HVB Leasing ponderea segmentelor este mai echilibrata.
"Autoturismele si vehiculele comerciale sub 3,5 tone au o pondere de aproape 33% din finantari, vehiculele comerciale mari, autobuzele si autocarele reprezinta 21%, iar echipamentele industriale detin peste 27% ", a completat Postelnicu.
In acelasi timp compania este bine reprezentat pe segmentul leasingului imobiliar.
"Leasingul imobiliar este un produs mai dificil, de care multi dintre concurentii nostri se feresc. Noi suntem bine reprezentanti in acest domeniu si am acordat in primele sase luni ale anului finantari de peste 7,7 milioane euro, adica o pondere de peste 19% din totalul finantarilor noastre", a mai spus Postelnicu.
Printre imobilele finantate de HVB Leasing Romania se gasesc sediul Franke Romania (o cladire de birouri pe trei niveluri si un depozit cu o suprafata de 19.000 de metri patrati), showroom-ul Land Rover-Jaguar (detinut de Premium Auto SRL, cu o suprafata totala de 2.360 de metri patrati) si centrul logistic Phoenix-Project Romania din comuna Chiajna (cu o suprafata de 10.750 de metri patrati).
Rezultatele de anul acesta depasesc de cateva ori performantele de anul trecut, primul an operational intreg al HVB Leasing. "Intre timp numarulde angajati a crescut la 30 si avem suscursale in Timisoara, Cluj si Oradea, urmind ca pina la sfarsitul anului sa ne extindem si in Constanta, Brasov si zona Moldovei", a completat Postelnicu.
HVB Leasing Romania si-a inceput activitatea in luna mai 2002, ca parte a grupului financiar german HVB si are ca actionari Bank Austria Creditanstalt Leasing Gmbh (Austria), care detine 80% din actiuni si HVB Bank Romania (20%).
De anul trecut, a devenit operationala si societatea de brokeraj HVB Leasing Insurance Broker.
Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate anul trecut pe piata romaneasca a fost, potrivit Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), de peste 1,4 miliarde euro. Analistii sunt de parere ca potentialul pietei romanesti este insa mult mai ridicat, putand ajunge chiar la 4-5 miliarde euro in conditiile in care se vor dezvolta sustinut si celelalte segmente ale pietei in afara celui auto.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO