Companii

IKEA a vandut decoratiuni de 40 mil. euro la magazinul din Baneasa

IKEA a vandut decoratiuni de 40 mil. euro la magazinul din Baneasa

Cornel Oprisan, retail manager al IKEA Romania

29.09.2008, 21:38 66

"La finalul anului 2009 speram sa depasim 110 milioane de euro in vanzari", a spus Cornel Oprisan, retail manager al IKEA Romania, ceea ce inseamna un avans de doar 10% fata de anul fiscal precedent.

In retail activitatea suedezilor a demarat in luna martie a anului trecut, printr-o investitie de 25 mil. euro intr-un magazin de 26.000 de metri patrati situat in zona comerciala Baneasa. Potrivit datelor existente pe site-ul Minis-terului de Finante, in perioada de noua luni care s-a incheiat in decembrie, IKEA a avut in Romania un profit de
15,2 mil. lei (4,6 mil. euro), la o cifra de afaceri de 195,8 mil. lei (58,7 mil. euro).
In intervalul septembrie 2007 - august 2008 (anul financiar al IKEA care corespunde perioadei de valabilitate a unui catalog), pe segmentul de mobilier, produsele cu cele mai mari vanzari au fost combinatiile de dulapuri Pax (19.700 de unitati), sistemele modulare de biblioteca Billy (15.600 de unitati), corpurile de bucatarie Faktum (13.600 de bucati), in timp ce dintre decoratiuni vanzari ridicate au bifat becurile Sparsam (230.000 unitati), pernele si pilotele Mysa si Gosa (180.000 de unitati), dar si produsele din gama IKEA 365 plus (tigai, oale, borcane, ustensile de bucatarie - 76.560 de bucati).
La veniturile IKEA din exercitiul financiar 2007-2008 au contribuit si vanzarile generate de restaurant. In acest interval, IKEA a vandut 2,5 mil. de bucati de chif-telute suedeze, 1,2 milioane de hotdog si peste 227.000 de portii de prajiturele Almondy.
Pe piata locala, magazinul din Baneasa este o franciza detinuta de Moaro Trading. Actionarii sunt consortiul olandez de investitii Engma, cu 75% din titluri, Turkmall (Olanda), cu o participatie de peste 24%, si Inter IKEA Systems B.V, cu mai putin de 1% din titluri, potrivit datelor Registrului Comertului. In spatele acestor entitati se afla omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.
Prezenta grupului IKEA pe piata locala mai presupune o reprezentanta, prin intermediul careia suedezii achizitioneaza mobila de la producatorii locali. Pana la sfarsitul lunii august, IKEA opera si o unitate de productie, Swedwood Romania, dar care a fost inchisa, iar acum se incearca vanzarea capacitatilor de la Siret. Reprezantii Swedwood au pus decizia de inchidere pe seama cresterii cu 70% a costurilor cu materiile prime, dupa ce in intervalul 2005-2007 fabrica a generat pierderi cumulate de 10 mil. euro.
In Romania, Swedwood a inaugurat in 1999 o investitie de 12 mil. euro intr-o fabrica de mobila din lemn masiv, insa au existat, incepand cu 2005, discutii despre o investitie de 35 mil. euro, care ar fi urmat sa completeze capacitatea cu productia de cherestea si de panouri de la Suceava, investitie care nu s-a materializat.
Swedwood a decis luna trecuta inchiderea unitatii, ceea ce presupune disponibilizarea a aproximativ 500 de oameni.
In conditiile inchiderii fabricii din judetul Suceava, IKEA va renunta si la productia unei game de mobilier din lemn masiv, vandut cu precadere in statele vestice. La Siret se fabricau trei game: Markor, Lexvik si Stranda, una dintre ele (suedezii nu au precizat despre ce gama e vorba) urmand sa fie scoasa din productie, decizie care a fost luata insa inainte de inchiderea locatiei din Siret. Pentru celelalte doua linii productia va continua in cadrul altor unitati proprii sau ale furnizorilor companiei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO