Companii

IKEA: Nu acceptăm companii în insolvenţă pentru achiziţii sau servicii noi

IKEA: Nu acceptăm companii în insolvenţă pentru...

Autor: Ioana David

06.05.2013, 16:04 653

Reprezentanţii magazinului IKEA din zona comercială Băneasa (din Capitală) spun că nu acceptă companii în insolvenţă în cazul unor cereri de oferte pentru achiziţii sau servicii noi din cauza « gradului ridicat de risc şi lipsei de predictibilitate a viitoarei relaţii ».

« În procedurile noastre actuale nu există limitări de lucru în momentul în care o astfel de companie intră în insolvenţă având în acest timp un contract cu noi. Totuşi, insolvenţa este considerată o forţă majoră în clauzele contractuale şi ne-ar putea permite să reziliem un contract aflat în această situaţie », a spus Mihaela Mureşan, marketing manager al IKEA.

Numărul companiilor aflat în insolvenţă este în creştere, iar tot mai multe multinaţionale sunt puse în situaţia de a gestiona relaţiile cu aceste firme. Numărul insolvenţelor a ajuns la 90.000 în ultimii cinci ani, potrivit datelor din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Recent, într-un raport al firmei Rovigo, din domeniul insolvenţelor, se arăta că « starea de insolvenţă limitează foarte mult posibilitatea de vanzare a serviciilor” pentru firmele care se confruntă cu această situaţie.

“O serie intreaga de clienti din industrii diverse au procedure interne care restricţionează contractarea de servicii de la societăţi aflate în insolvenţă (de exemplu IKEA sau Draxlmaier)”, se arată în raportul Rovigo.

Pe lângă magazinul pe care îl operează, IKEA cumpără şi produse (mobilă şi accesorii) de la 22 de producători români. Mihaela Mureşan spune că până acum nu s-a confruntat cu situaţii de insolvenţă în rândul furnizorilor din România.

IKEA a ajuns la afaceri de 400 mil. lei (91,3 mil. lei) în perioada septembrie 2011 - august 2012, în creştere cu 10,8% comparativ cu exerciţiul financiar anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels