Companii

Ikea va avea sediul in nordul Capitalei

20.04.2006, 00:00 84

Compania suedeza Ikea, cel mai mare retailer de mobila din lume, a inchiriat 900 mp in nordul Capitalei, in cladirea de birouri Baneasa Office Building, potrivit companiei CB Richard Ellis, compania care a intermediat tranzactia.

Ikea a ales zona de nord a Capitalei datorita locatiei aflata in apropierea zonei in care va fi deschis in 2007 primul magazin Ikea in franciza. Cladirea de birouri Baneasa Office Building, care are o suprafata inchiriabila de 5.000 de metri patrati si sase etaje, se afla in vecinatatea complexului Metav Business Park si a podului Baneasa. Nordul Capitalei a fost pana acum principala locatie a marilor companii straine care au decis sa deschida reprezentante in Romania. Aceasta zona este cea mai dezvoltata din Bucuresti in ceea ce priveste proiectele imobiliare de birouri.

Grupul Ikea are 177 de magazine in 23 de tari, majoritatea aflate in Europa. Compania are operatiuni in Romania inca din 1999, prin divizia producatoare Swedwood. Ikea produce mobila in orasul Siret, judetul Suceava. Swedwood Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro, in scadere fata de anul 2004. Ikea este prezenta pe piata din Romania pentru moment numai la nivel de reprezentanta, ea achizitionand de aici mobila pentru magazinele din intreaga lume. Conceptul Ikea este reprezentat de o oferta de produse functionale si usor de asamblat, la preturi scazute.

Pentru cel mai mare retailer mondial de mobila, Romania inseamna 40 de furnizori de mobila, decoratiuni interioare sau ornamente si o fabrica proprie care livreaza anual magazinelor Ikea produse in valoare de peste 80 de milioane de euro. Ultimele informatii din piata mobilei situeaza la peste 200 de milioane de euro valoarea achizitiilor Ikea din Romania in 2005, in conditiile in care exporturile noastre de mobila pe primele noua luni ale anului au fost, conform APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania) de 656,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels