Companii

IMM-urile nu mai cred in bunele intentii ale guvernului polonez

10.12.2002, 00:00 21

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Polonia sunt nemultumite de activitatea guvernului care, desi isi propune planuri si reforme indraznete care sa imbunatateasca mediul de afaceri, nu obtine nici un rezutat. Astfel, birocratia persista iar legile se schimba rapid si nu intotdeauna in bine, relateaza Warsaw Business Journal.
Guvernul polonez a promis paradisul pentru comunitatea de afaceri din Polonia. Binele urma sa fie adus de strategia guvernamentala numita "Intreprinderi-Progres-Locuri de munca", iar ministrul economiei Jacek Piechota a primt sarcia de a promova pachetul promis.
La inceputul anului curent el a propus un pachet de legi numit "Intreprinderile pe primul loc", care urmau sa aduca o imbunatatire semnificativa a mediului de afaceri si care urmau sa intre in vigoare inainte de sfarsitul acestui an.
"Om de afaceri - cineva ar trebui sa se simta mandru sa fie numit astfel", a spus Piechota, un motto care pare sa reflecte realitatea ca IMM-urile reprezinta 50% din economia Poloniei si 70% din forta de munca.
Oamenii de afaceri polonezi spun insa ca nimic din ceea ce asteptau nu se concretizeaza. Ei se plang in continuare de impredictibilitatea sistemului fiscal care afecteaza IMM-urile chiar mai mult decat marile corporatii.
"Nu am observat nici o ameliorare. Nu s-a schimbat nimic in ultimul an. Cea mai grava problema este atitudinea personalului de la diferitele niveluri de autoritate fata de oamenii de afaceri, si anume ca a face bani si a avea profit ar fi ceva suspicios si incorect", a declarat John Borell, un comerciant de vin si proprietar de hoteluri din Polonia.

Banii statului au prioritate
In schimb, atunci cand se pune problema veniturilor la bugetul de stat, imbunatatirea mediului de afaceri devine o problema secundara.
Astfel, dupa modificarea legii cu privire la taxa pe valoarea adaugata, in urma careia contribuabilii aveau posibilitatea sa plateasca acesata taxa trimestrial, guvernul a trimis un document confidential directiilor fiscale prin care le solicita sa nu informeze contribuabilii ca au dreptul de a beneficia de noile prevederi pentru a nu dezechilibra finantele statului.
Presa poloneza a publicat documentul care a starnit proteste in randul oamenilor de afaceri a caror incredere in intentiile guvernului a fost afectata.
Primul semn de "ameliorare" a mediului de afaceri a aparut la jumatatea anului, cand adancirea deficitului bugetar a determinat guvernul sa renunte la planurile sale de reducere a taxelor pentru companii.
Planul original al guvernului era ca in anul 2003 intreprinderile sa plateasca la buget nu 24%, ci 27%, urmand o reducere la 22% in 2004. Acest plan a fost acum amanat. Totusi, guvernul a asigurat intreprinderile ca nu vor avea de pierdut in urma acestei decizii pentru ca vor castiga in urma altei modificari legislative.
Anul viitor, legea va permite o amortizare mai rapida a activelor  fixe nou achizitionate, astfel ca daca o companie cumpara o masina noua, va avea posibilitatea sa includea o treime din pretul acesteia in costurile primului an de utilizare.
Guvernul a promis ca economiile facute de companii la impozitul pe profit vor compensa cresterea ratei de impozitare, insa potrivit oamenilor de afaceri datele din contabilitate spun altceva. Companiile vor economisi in jur de 100 de milioane de euro, insa vor plati in plus la buget 375 de milioane de euro sub forma de taxe. Un calcul simplu arata ca restul de 275 de milioane de euro vor proveni din buzunarele contribuabililor.
Somajul a ajuns oficial la 3 milioane de persoane, insa existenta economiei subterane si a raportarilor statistice inexacte, fac ca datele din acest domeniu sa fie irelevante.

Codul muncii, un compromis politic
O alta masura este reforma codului muncii care a intrat in vigoare cu doua saptamani in urma. Aceasta a fost prezentata de catre guvern ca o mare realizare, care va rezolva toate problemele angajatorilor.
Confederatia Poloneza a Angajatorilor Privati a salutat schimbarile: "Sunt foarte importante, in special pentru companiile de dimensiuni mici, care vor avea acum posibilitatea sa concedieze personalul mult mai usor", a spus Jeremi Mordasewicz un expert al confederatiei. "Este exact ceea ce a solicitat confederatia si nu a existat vointa politica pentru schimbari mai ample. Chiar daca vom adera la Uniunea Europeana, noi nu vom adopta niciodata modelul anglo-saxon in care angajatul poate fi concediat fara probleme".
Krzysztof Golinski de la compania Grant Thornton a spus despre noul cod al muncii ca este mai degraba un compromis politic decat o reforma adevarata. "Sunt inca prea multe reglementari care-l protejeaza pe angajat, uneori chiar impotriva vointei sale", a spus Golinski.
Companiile poloneze au opinii diferite vizavi de noul cod. Cei mai multi nu sunt prea incantati de schimbarile aduse. Unii angajatori spun ca noul cod nu va avea un impact real asupra activitatii lor viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO