Companii

Importatorii de cafea incep sa devina producatori

28.11.2002, 00:00 809

Importatorii de cafea incep sa faca linii de productie in Romania. Dupa grupul Iguacu, care a inceput productia cafelei Amigo in aceasta vara, a venit randul acumm altei companii. Importatorul si distribuitorul de cafea SC Inbod SRL a inaugurat ieri o linie de productie a cafelei macinate, in urma unei investitii de peste 10 milioane de dolari, a declarat directorul general al companiei Percy Garzon.
Fabrica va produce trei tipuri de cafea ambalata in pachete de 125 de grame sub marca Peru Coffee: cafea expresso Monte Blu, cafeaua arabica Billa Rica si robusta marca Monte Gallo.
Pana la lansarea noilor tipuri de cafea Inbod s-a ocupat exclusiv cu importul sI distributia cafelei vrac, insa dupa ce a ajuns sa detina o cota de 20% din aceasta piata, reprezentantii companiei au decis ca a venit momentul intrarii pe piata cafelei ambalate, a spus Garzon. El a afirmat ca firma sa detine o cota de piata de 26% la cafea verde sI de 20% la cafea vrac.
"Ce ne lipseste e cafeaua macinata, asa incat am decis ca trebuie sa intram sI pe aceasta piata," a adaugat el.
Directorul Inbod spune ca in doi ani compania sa a ajuns al doilea importator de cafea din Romania, dupa Elite, care "e de 12 ani pe piata sI care are sI cafea macinata, cappuccino sI multe alte produse." Garzon crede ca sI firma sa va aduce pe piata si alte produse, insa abia cand va avea o cota de piata destul de serioasa la cafeaua macinata.
Anul trecut, compania a importat 4.000 de tone de cafea in valoare de 4,871 milioane de dolari, iar anul acesta, pana la sfarsitul lunii octombrie aproximativ 5.000 tone.
Cifra de afaceri a companiei in 2001 a fost de 10 milioane de dolari, iar Garzon spune ca acest rezultat a fost deja depasit la sfarsitul lunii octombrie.
Compania importa cafea din Vietnam, Indonezia, India, Peru, Columbia, Brazilia si Costa Rica.
Preturile celor trei tipuri de cafea sunt de 23.500 lei (robusta), 38.500 lei (arabica) si 50.000 lei expresso.
"Pana la sfarsitul lui 2003 speram sa ajungem la o cota de 8-10% din piata cafelei ambalate, cred ca e o tinta destul de buna," a mai spus Garzon.
Fabrica Inbod este amplasata in zona Otopeni sI are o suprafata totala de 3.500 metri patrati. Fabrica are o hala de inmagazinare si ambalaje de 1.400 de metri patrati si o suprafata de aproximativ 700 metri patrati pentru birouri.
Compania are 60 de angajati, potrivit lui Garzon.
Pana acum compania nu a fost prezenta in atentia consumatorilor, dar in momentul in care cele trei marci nou lansate se vor impune, acestea vor fi prezente si cu reclama.
Actionarii Inbod sunt un om de afaceri brazilian rexident de multa vreme in Romania, Percy Garzon (peste 98%) sI sotia sa, Florina Garzon.
Piata cafelei din Romania este impartita intre doi mari producatori- Elite Romania si Kraft Foods Romania, urmatI de Tchibo, Alka, Nestle, Amigo sI La Festa.
In ultimii trei ani, piata cafelei ambalate s-a aflat intr-o panta descendenta, conform unor studii ale AC Neilsen. Producatorii de cafea explica scaderea vanzarilor pe acest segment prin puterea mica de cumparare a consumatorilor si taxele foarte mari la import.
Cafeaua varsata este, in medie, cu 50% mai ieftina decat cafeaua prajita si macinata ambalata. Totusi, cafeaua prajita si macinata detine o pondere mai mare a vanzarile pe piata cafelei, cu o cota de 77% din piata.
In ciuda tendintei negative, piata cafelei din Romania a primit noi jucatori in ultimii ani si a asistat la o serie de preluari. Ea mai mare a fost cea a Nova Brasilia de catre Kraft, la sfarsitul lui 2001.
Chiar in luna august a acestui an, grupul brazilian Iguacu a deschis o fabrica de ambalare si procesare, ca urmare a unei investitii de doua milioane de dolari.
Piata cafelei din Romania se ridica la o valoare de aproximativ 200 milioane de dolari, potrivit unor estimari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO