Companii

În anul-record al agriculturii traderii români au făcut exporturi de 1,7 mld. euro

În anul-record al agriculturii traderii români au făcut exporturi de 1,7 mld. euro

Foto: Mircea Gherase

Autor: Gabriel Razi

05.03.2012, 16:21 844

Traderii de cereale prezenţi pe piaţa locală au exportat în primele 11 luni ale anului trecut cereale şi plante oleaginoase de 1,6 miliarde de euro, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2010, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Pe întreg anul trecut marile case de comerţ au livrat pe pieţele internaţionale materii prime agricole produse în România în valoare totală de 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce iau în considerare ritmul mediu lunar al livrărilor din primele 11 luni ale anului trecut.

Exporturile de cereale şi plante oleaginoase, materii brute neprocesate, acoperă aproape jumătate din valoarea totală a exporturilor de alimente făcute de firmele româneşti în intervalul ianuarie-noiembrie 2011.

Anul trecut exportatorii de materii prime agricole s-au concentrat pe livrările de grâu şi porumb având în vedere că valoarea exporturilor pe această linie acoperă jumătate din categoria exporturilor de cereale şi plante oleaginoase.

Livrările la extern făcute de traderi au mers anul trecut în ton cu evoluţia producţiilor agricole locale. În 2011 producătorii agricoli au avut cele mai bune producţii din ultimii cinci ani. Spre exemplu, în cazul grâului, recolta a crescut cu circa 20% la 7 milioane de tone în timp ce producţia totală de porumb a atins pragul de 11,4 milioane de tone, cu 2,4 milioane peste producţia din 2010. Din recolta de grâu o cincime a fost redirecţionată spre export în timp ce în cazul producţiei de porumb exporturile au reprezentant 16%.

Una dintre principalele mize ale afacerilor făcute în România de corporaţiile implicate în comerţul cu cereale şi plante oleaginoase este exportul. Spre exemplu, în cazul grâului un calcul simplu arată că pe parcursul anului trecut multinaţionalele au livrat în străinătate grâul la un preţ mediu de 201 euro/tonă. În tot acest timp grâul de panificaţie din recolta de anul trecut s-a tranzacţionat în perioada iunie-decembrie 2011 la o cotaţie medie de 181 euro/tonă.

Toamna trecută casele de comerţ cu materii prime agricole s-au văzut însă nevoite să apeleze timp de trei luni în intervalul august-octombrie la transportatorii rutieri pentru pentru că barjele comercianţilor au stat pe loc ca urmare a nivelului redus al Dunării.

Traderii de cereale, printre cele mai discrete companii din România, controlează grosul livrărilor de grâu, porumb, floarea soarelui sau rapiţă în străinătate în condiţiile în care aceste companii deţin atât infrastructura de depozitare cât şi pe cea logistică. Pe piaţa locală jocurile în comerţul cu materii prime agricole sunt făcute de americanii de la Cargill şi Alfred Toepfer, business-uri care intră în competiţie cu alţi jucători precum olandezii de la Nidera, elveţienii de la Glencore şi Ameropa dar şi cu traderi locali mai mici. Primii cinci jucători de pe această piaţă (Cargill, Alfred Toepfer, Agricover, Ameropa Grains) au avut în 2010 cel mai bun an din istorie având în vedere că rulajele lor cumulate au depăşit 1 miliard de euro iar cifrele de afaceri au crescut cu până la 110%.

Plus 28%
Evoluţia exporturilor de cereale şi plante oleaginoase în primele 11 luni din 2011 şi perioada similară din 2010 (mil. euro)
Produs
2011
2010
Grâu
281.9
357.7
Orz
144.3
87.5
Porumb
492.6
318.5
Rapiţă
256.5
331.2
Floarea soarelui
460.2
176.1
Total
1635.5
1271
Sursa: MADR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO