Companii

In ce conditii ar putea incepe AIG/Lincoln un proiect nou de birouri in Bucuresti: 35% dintre chiriasi de la inceput si randament anual de peste 10%

In ce conditii ar putea incepe AIG/Lincoln un proiect nou de birouri in Bucuresti: 35% dintre chiriasi de la inceput si randament anual de peste 10%

Lakeview are o suprafata inchiriabila de 24.000 de metri patrati, iar potrivit informatiilor din piata, in urmatoarea perioada se vor muta firmele Colgate-Palmolive, PricewaterhouseCoopers si Royal Bank of Scotland, AIG Lincoln si Black Sea Global Properties (fond detinut de Dinu Patriciu).

05.03.2010, 00:00 173

Sven Lemmes, country manager al companiei de dezvoltareimobiliara AIG Lincoln, spune ca a reinceput sa analizezeoportunitati pentru a achizitiona terenuri pentru proiecte noi, inspecial de birouri in Bucuresti, dupa ce in urma cu un an companiaamericana nu se apropia nici de terenuri cu un pret mai mic cu 75%fata de perioada de boom.

AIG Lincoln va finaliza in urmatoarele doua luni primul proiectde birouri al companiei pe piata locala, cladirea Lakeview de pestrada Barbu Vacarescu, realizata in parteneriat cu un fondimobiliar detinut de Dinu Patriciu, in urma unei investitii de 50de milioane de euro.

"Am reinceput sa ne uitam dupa terenuri in Bucuresti, inconditiile in care proiectul Lakeview este aproape finalizat.Bucurestiul reprezinta o piata destul de mica, astfel ca in ultimiitrei ani am vazut aproape toate terenurile bune din oras. Problemaeste ca majoritatea loturilor sunt pentru proiecte care erau preamari inca de dinainte de criza. In conditiile actuale de piataacestea sunt cu atat mai mari, iar noi suntem interesati maidegraba de proiecte mici, de 8.000-10.000 de metri patrati", adeclarat pentru ZF directorul firmei americane.

In piata spatiilor de birouri au inceput in prima parte a anuluisa apara si primele vesti bune, dupa un an 2009 aproape dezastruosin ceea ce priveste inchirierile sau inceperea unor proiecte noi. Oserie de companii precum Rompetrol sau Transelectrica au semnat noicontracte de inchiriere, in timp ce reprezentantii Raiffeisen auanuntat ca sunt in cautarea unui teren pentru realizarea unuiproiect propriu.

Chiriile au scazut insa foarte mult, dar proprietarii unorimobile de clasa A situate in apropierea statiilor de metrou PiataVictoriei, Aviatorilor sau Aurel Vlaicu continua sa solicite chiriilunare de 16-18 euro/mp sau chiar mai mult.

"Fara un nivel al preinchirierilor de cel putin 35% si unrandament anual substantial mai mare de 10% nu am incepe niciunproiect in perioada asta", a mai spus reprezentantulAIG/Lincoln.

Din inchirierea proiectului Lakeview in care, potrivitinformatiilor din piata, in urmatoarea perioada se vor muta firmeleColgate-Palmolive, PricewaterhouseCoopers si Royal Bank ofScotland, AIG Lincoln si Black Sea Global Properties (fond detinutde Dinu Patriciu) vor obtine venituri din chirii de aproximativ 5milioane de euro anual, respectiv un randament de 10%, tinand contde nivelul mediu vehiculat al chiriilor.

"Mai avem de inchiriat etajul 14, ultimul, cu o suprafata decirca 760 de metri patrati, pe care cerem o chirie de 18euro/metrul patrat si un contract pe o perioada de cinci ani. Estespatiul cu cea mai buna priveliste si poate fi suficient pentru ofirma de avocatura, de publicitate sau de consultanta."

Lakeview are o suprafata inchiriabila de 24.000 de metripatrati, astfel ca gradul de inchiriere este de aproape 97%. AIGLincoln isi va muta, de asemenea, sediul in aceasta cladire, insadin pozitia de chirias

intr-un spatiu contractat anterior de o alta companie, care adecis sa subinchirieze.

Finalizarea cladirii a prezentat o intarziere de peste treiluni, fapt ce nu a afectat insa clauzele contractuale acceptate cuchiriasii.

"Niciunul dintre chiriasi nu a decis sa plece si nici nu au fostrenegociate chiriile agreate initial. Bineinteles, aveam incontracte stipulate clauze de penalizare pentru intarziere", a maispus germanul Lemmes, fara a intra in detalii.

AIG Lincoln are in biroul din Bucuresti 21 de angajati, jumatatedintre acestia activand in zona de property management(administrare a proprietatilor), in care firma intentioneaza sapreia noi contracte.

"Vrem sa ne extindem pe partea de property management pentru aputea furniza servicii unor chiriasi internationali care doresc safie asistati de aceeasi firma pe toate pietele din regiune."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO