Companii

Inca o privatizare esuata?

27.07.2001, 00:00 75



Compania canadiana Exall Resources nu a achitat, pana la termenul limita - 24 iulie 2001, pretul de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al producatorului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, dar are posibilitatea de a achita, cu penalitati, acest pret pana la data de 23 august 2001, a anuntat Autoritatea pentru Privatizare.

Autoritatea mai are de primit 9.295 milioane dolari, 705.000 dolari fiind incasati sub forma garantiei de participare la licitatie. Pentru fiecare zi de intarziere suma datorata se majoreaza cu 0,15%.

Potrivit Autoritatii, ministrul Ovidiu Musetescu a primit o scrisoare de la Stephen G. Roman, presedintele companiei canadiene, prin care Exall Resources Limited anunta ca, din motive independente de vointa conducerii acestei firme, termenul limita pentru achitarea contravalorii pachetului majoritar de actiuni, 24 iulie 2001, nu va putea fi respectat.

Stephen G. Roman a precizat in scrisoare ca Exall Resources Limited va face plata la inceputul lunii august.

Contractul incheiat intre APAPS si Exall Resources Limited se va desfiinta de drept, fara nici o somatie, daca pana la 23 august firma canadiana nu va achita pretul de cumparare a actiunilor Oltchim si nu va face dovada constituirii unui cont de tip escrow in valoare de 25 milioane dolari.

Exall Resources Limited s-a angajat, la semnarea contractului de vanzare-cumparare, sa investeasca in Oltchim, in decursul a trei ani, 150 milioane dolari, din care 100 milioane dolari in numerar, in termen de un an de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.

Oltchim a fost vanduta de Autoritatea pentru Privatizare - APAPS catre compania canadiana Exall Resources, dar situatia privatizarii este, inca, incerta. Exall este o companie de exploatare miniera, in special in domeniul extractiei de aur, de talie medie. Grupul canadian, cu venituri totale de 20,52 milioane de dolari in 1999, a inregistrat pierderi in ultimii doi ani.

Pentru a putea sustine efortul financiar al achizitionarii Oltchim, Exall a venit la privatizarea Oltchim prin intermediul unui consotiu care include, de asemenea, o companie canadiana, SNC Lavalin, un grup britanic, PVC Group, un investitor institutional, International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO