Industrie

Sortilemn mizeaza pe afaceri de 48 mil. euro pana in 2011

12.09.2008, 16:54 54

 

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii producatori de mobilier de pe piata locala si furnizor al concernului suedez IKEA, intentioneaza sa realizeze in urmatorii trei ani o crestere anula de 10% a cifrei de afaceri.

Potrivit estimarilor Sortilem, vanzarile companiei clujene vor ajunge la finele anului 2011 la 48 de milioane de euro. Anul trecut compania din Gherla a obtinut o cifra de afaceri de 36 milioane de euro, iar pentru anul in curs conducerea Sortilemn preconizeaza o evolutie a afacerilor similara cu cea din anul 2007.

"Colaborarea cu IKEA este un avantaj pentru noi in conditiile in care tendinta pietei de mobilier este in scadere, aspect influentat de situatia economica din Europa de Est. Consider ca acest trend va fi continuat si anul viitor, iar incepand din 2010 piata va incepe din nou sa creasca", a declarat Michael Brandhuber, manager general al Sortilemn.

Potrivit reprezentantului Sortilemn, piata de mobila din Germania, Franta, Marea Britanie este in declin, iar in momentul de fata cele mai bune piete pentru afacerile cu mobila sunt pietele din Olanda si din tarile scandinave.

"Consider ca piata autohtona de mobilier va ajunge la maturitate in circa 10 ani, cand se va putea vorbi despre un viitor al acesteia, fiindca cerere pentru mobilier va exista tot timpul", spune Michael Brandhuber.

Sortilemn a anuntat ca va derula incepand din toamna acestui an un program de investitii in valoare de 6 milioane de euro. Proiectul prevede utilizarea deseurilor de lemn pentru obtinerea de energie electrica.

"Dispunem in prezent de cantitati mari de deseuri de lemn care pot fi intrebuintate in obtinerea de energie electrica, investitia urmand sa fie finalizata in cursul anului viitor. Ca in fiecare an si pentru 2008 avem un proiect investitional in valoare de 1,5 milioane de euro in retehnologizare, astfel ca vom utiliza acesti bani pentru achizitionarea unor linii de lacuire", spune managerul general al Sortilemn.

In prezent peste 70% din totalul productiei Sortilemn este contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia.

"In cadrul Sortilemn au functionat, pe rand, o termocentrala, o fabrica de pal, o fabrica de scaune, produse din furnir si placaj, insa ne-am concentrat pe elemente mulate si masive, producand in prezent produse finite de mobilier", precizeaza Michael Brandhuber.

Potrivit managerului Sortilemn, compania clujeana a trecut de la productia articolelor simple la fabricarea unei game foarte complexe, folosind combinatii de materiale, lemn cu metal si textil, si produce in prezent 20 de tipuri de articole de mobilier. Suprafata totala a terenului pe care sunt amplasate cele trei unitati de productie Sortilemn este de 20 de hectare, iar halele acopera peste 4.500 de metri patrati.

"Detinem o hala de 11.000 de metri patrati care nu este folosita in prezent pentru productie, insa intentionam sa o transformam in perioada urmatoare de timp in a patra unitate de productie a companiei noastre", spune managerul general al Sortilemn.

Michael Brandhuber din Austria detine 65% din actiunile Sortilemn, restul de 35% apartinandu-i lui Ghisa Ludovic. Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO