Companii

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în mai cu 8,8%

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut...

Autor: Departamentul Economic

14.07.2016, 10:21 147

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, serie brută, a fost propulsată de creşterea pe segmentul maşini, echipamente şi furnituri (+29,7%), al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+23,6%), comerţului cu ridicata nespecializat (+18,2%), al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+16,1%), al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+13,1%) şi al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+11,3%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,6%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-3,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2016, comparativ cu luna mai 2015, în termeni nominali, a crescut cu 5,9%, ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+23,4%), al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+13,9%), comerţului cu ridicata nespecializat (+13,8%), al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,1%), al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+11,2%) şi al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+10,1%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-8,6%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-5,1%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2016, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 2,9%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-13,0%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-6,2%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-1,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (-0,3%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-0,2%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-0,1%).

Comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare a crescut cu 1,0%. Comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri a rămas la acelaşi nivel.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2016, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 1,1%, ca urmare a scăderii comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-5,8%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (-3,8%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-1,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-0,3%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (-0,1%).

Creşteri a înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii cu 5,9%.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels