Companii

InterAgro va da in judecata statul daca pierde SNTR

10.07.2000, 00:00 17



Compania InterAgro va da in judecata statul roman in cazul in care instantele romanesti vor decide anularea privatizarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Nicolae, presedintele InterAgro.

"Eu sunt un cumparator de buna credinta, am indeplinit toate conditiile contractuale pana in acest moment", a spus Ioan Nicolae. Daca sentinta de anulare va fi definitiva, statul roman trebuie sa returneze prima transa de 10 mil. de dolari achitata de InterAgro in schimbul pachetului de actiuni la SNTR. Nicolae spune ca statul trebuie sa plateasca si penalitati in urma anularii privatizarii.

El a adaugat ca in prezent nu poate depune un recurs la sentinta Curtii de Apel Bucuresti prin care se anula licitatia de privatizare a SNTR, deoarece nu a primit nici pana acum documentatia prin care se motiveaza hotararea Curtii. Nicolae sustine ca judecatoarea care trebuie sa remita aceste documente in termen de zece zile de la pronuntarea sentintei nu a putut fi contactata pana in prezent. "Am depus o plangere la Curtea de Apel pentru a intra in posesia motivatiei", a mai spus Nicolae.

El spune ca in lipsa acestor documente nu poate face recurs, iar starea de incertitudine din prezent se resfrange asupra SNTR, vanzarile societatii scazand in luna anterioara cu aproape 200 de tone de tigarete, de la o medie de 1.300 de tone de tigarete cat erau inregistrate in mod normal.

SNTR detine o cota de 42-43% din piata interna care se cifreaza la circa 40.000 de tone de tigarete. Societatea a vandut in 1999, 17.000 de tone de tigarete reprezentand 25% din valoarea totala a tigarilor vandute pe piata. SNTR are o capacitate de productie de aproape 60.000 de tone de tigarete pe an, cu 50% mai mult decat necesarul de consum al pietei.

La mijlocul lunii trecute, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat procesul-verbal de desemnare a firmei InterAgro drept castigatoare a licitatiei de vanzare a SNTR, urmand sa se pronunte vineri si asupra cererii de anulare a contractului de vOnzare-cumparare.

"Cererea a fost inaintata pentru ca noi consideram ca a existat o incalcare a legii in procesul de privatizare a SNTR", a declarat cu aceasta ocazie pentru Ziarul Financiar Antonelidis Spiridon, reprezentantul LTAM. "Daca va fi pronuntata o decizie irevocabila privind anularea contractului, probabil ca procesul de privatizare al SNTR va fi reluat", a mai spus el, adaugand ca noua oferta a LTAM va fi stabilita la momentul respectiv.

Compania Leaf Tobacco A Michailidis a contestat la Curtea de Apel rezultatul licitatiei de privatizare a Societatii Nationale Tutunul Romanesc, reclamand ca in timpul negocierilor nu a primit certificatul fiscal, grila de punctaj care a stat la baza deciziei finale a comisiei de privatizare si nici procesele verbale ale intOlnirilor pentru negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO