Companii

Intercontinental a incheiat al treilea an consecutiv cu pierderi

26.04.2004, 00:00 21



Compania Hoteliera (CH) InterContinental Romania si-a redus anul trecut pierderile la 102 miliarde lei (2,7 milioane euro), de la 153 miliarde lei (5 milioane euro) in 2002, incheiind astfel al treilea an consecutiv cu rezultate negative, potrivit datelor financiare transmise Rasdaq.



CH InterContinental a obtinut o cifra de afaceri de aproape 292 miliarde lei (7,7 mil.euro), cu peste 10 miliarde lei peste nivelul din 2002.



Viorel Paunescu, presedintele consiliului de administratie al companiei, nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta rezultatele companiei.



Veniturile totale s-au cifrat la 320,1 miliarde lei, fata de 294 miliarde lei in 2002, in timp ce cheltuielile au scazut de la 447 miliarde lei la 422 miliarde lei.



Din volumul total al veniturilor, activitatea hoteliera a contribuit cu 77%, restul provenind din serviciile de alimentatie publica si din alte surse.



Ultimul pret la bursa al actiunilor Intercontinmetal era de 460 de lei pe actiune, la o valoare nominala de 1.000 de lei. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 9,6 mil.euro.



"In anul 2003, ca urmare a programului de relansare initiat in 2002, se observa o stopare a declinului, gradul de ocupare mediu realizat de hotelul InterContinental Bucuresti fiind de 47,2%", se arata in comunicatul companiei.



Valoarea datoriilor scadente in termen de maxim un an a scazut, de asemenea, de la 31 miliarde lei la 18,6 miliarde lei.



Analiza nd situatia economica a societatii in 2003, conducerea companiei concluzioneaza ca veniturile au fost influentate de "oferta crescanda de servicii in sectorul turismului, deteriorarea situatiei internationale, curba ascendenta a preturilor la utilitati si fiscalitatea in continua crestere".



Activitatea societatii se bazeaza in proportie de 80% pe colaborarea cu agentiile de turism din strainatate, pe piata interna hotelurile de lux avand o cerere mai restransa.



Compania si-a crescut numarul de angajati de la 439 in 2002 la 480 in 2003.



CH Intercontinental Romania are in patrimoniu hotelurile Intercontinental si Lido din Bucuresti, actionarii majoritari fiind compania RHIC Holding din Luxembourg (49,1%) si Lido SA (11%).



Hotelul Intercontinental este clasificat la categoria de cinci stele, principalii concurenti pe acest segment fiind JW Marriott, Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza. Intercontinental are 423 de camere, fiind cel mai mare din Bucuresti, la aceasta categorie si este urmat de JW Marriott, cu 402 camere. Alaturi de acestea, pe piata hoteliera din Bucuresti va intra si lantul hotelier international Hyatt, un astfel de hotel fiind proiectat pentru complexul Metropola Center, fosta Casa Radio. Finalizarea proiectului este preconizata pentru anul 2007. Hotelul Lido, este clasificat la patru stele si are 119 camere. Pe segmentul de patru stele din Bucuresti, Lido concureaza cu Howard Johnson, care are 285 de camere, si Sofitel, cu 203 camere.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels