Companii

Investitie spaniola de 20 de milioane de euro in centrale eoliene

19.11.2004, 00:00 29

Compania mixta romano-spaniola Iberom SA Bucuresti intentioneaza sa construiasca in zona orasului Tulcea 15-20 de mori eoliene, in valoare de 15-20 de milioane de euro. "Suntem in tratative avansate cu autoritatile din Tulcea pentru a gasi terenurile pe care sa instalam acestea generatoare eoliene. Dorim sa furnizam energie electrica nu numai orasului Tulcea cat sI marilor consumatori din zona", spune Emil Lazarescu, directorul general al Iberom sI unul dintre actionarii societatii. Un astfel de generator furnizeaza intre 2,5 sI 4,5 Mwati/luna, fiind fezabil pentru alimentarea unei intreprinderi mijlocii sau a unei institutii publice.
Investitiile in costructia de mori eoliene sunt la inceput de drum in Romania, in tara existand doar doua proiecte de acest fel.
Lazarescu sustine ca Iberom intentioneaza sI in achizitionarea unor centrale termice dezafectate de Ministerul Industriei si Comertului.
Investitorii spanioli au intrat pe piata romaneasca anul trecut cand au achizitionat fostele sedii al Companiei de Pescuit Oceanic din Tulcea. "In urma unei investitii de circa doua milioane de euro am transformat o fosta cladire de birouri in business center, am modernizat un hotel iar un fost club l-am transformat in sala de conferinte. Avem planificate investitii totale de 5,5 milioane de euro pentru continuarea modernizarii acestor active", spune Lazarescu. El sustine ca investitorii spanioli sunt foarte interesatI in dezvoltarea turismului in zona Deltei Dunarii. "Numarul turistilor straini sI romani care au venit in acest an in Delta a crescut foarte mult iar investitorii spanioli sunt foarte optimisti pentru anii urmatori", afirma Lazarescu.
Cei patru actionari spanioli ai Iberom au afaceri in domeniul constructiei de aparate de aer conditionat (cateva fabrici in China de unde le importa pe piata europeana), in domeniul constructiilor de cartiere rezidentiale si in domeniul informaticii.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO