Companii

Investitiile in fondurile mutuale: doar 6 euro pe cap de locuitor

30.06.2005, 19:03 21

Piata fondurilor de investitii din Romånia este inca slab dezvoltata in comparatie cu cele existente in tarile din jur, insa in ultima perioada se observa o tendinta de dinamizare a acestei piete, pe masura ce fondurile specializate recapata increderea investitorilor autohtoni.

Conform unui studiu realizat de societatea de brokeraj Intercapital Invest, investitiile in fonduri mutuale in Romånia sunt in acest moment de circa 6 euro pe cap de locuitor, comarativ cu 250 de euro in Polonia, 296 de euro in Slovacia, 375 de euro in Cehia, sau 457 de euro in Ungaria. In aceste conditii, nici nu mai e necesara o comparatie cu tari dezvoltate precum Franta, unde nive-lul detinerilor in fonduri de investitii pe cap de locuitor se ridica la 17.630 euro, sau Statele Unite, cu o valoare de 21.416 euro.

Aceasta diferenta semnificativa se datoreaza in mare parte si perceptiei negative care s-a format in råndul populatiei fata de fondurile de investitii, in urma scandalurilor, SAFI sau FNI. Intre timp insa legislatia care reglementeaza functionarea fondurilor mutuale s-a schimbat, iar perceptia investitorilor romåni incepe si ea sa se schimbe.

a??Aceasta perceptie nefavorabila este din ce in ce mai putin prezenta in atitudinea investitorilor. In fondurile administrate de societatea noastra exista clienti care au investit in SAFI si FNI. In acest sens nu consider ca aceste experiente mai putin fericite pot constitui un impediment in dezvoltarea industriei. Perceptia investitorilor este legata de cantitatea si calitatea informatiei pe care acestia o au despre fondurile de investitiia??, spune Razvan Rusu, analist la societatea de administrare a investitiilor (SAI) Certinvest, care administreaza patru fonduri mutuale.

Un alt indicator care releva gradul de dezvoltare al pietei fondurilor de investitii este ponderea valorii activelor fondurilor de investitii in produsul intern brut. La nivelul Uniunii Europene, activele totale ale fondurilor de investitii reprezinta 32% din PIB, iar in Cehia, Ungaria si Polonia, procentul este de 4,3%. In Romånia, valoarea activelor fondurilor mutuale reprezinta doar 0,2% din PIB, iar pentru a se ajunge la nivelul din Cehia, Ungaria si Polonia, activele fondurilor romånesti ar trebui sa creasca de la 130 de milioane de euro la 2,6 miliarde de euro. Chiar si petru a se atinge pragul de 1%, este necesara o majorare de circa patru ori a investitiilor in fonduri specializate, se arata in studiul Intercapital. Totusi, in ultimul an se remarca o crestere a activitatii pe piata fondurilor mutuale atåt din punctul de vedere al numarului de investitori si al valorii investitiilor, cåt si al numarului fondurilor de investitii. In 2004, industria fondurilor mutuale a crescut de patru ori, activul net al pietei de profil ajungånd la 4.644 miliarde de lei (114,6 milioane de euro), pe fondul cresterii pietei bursiere, iar aceasta tendinta a continuat si in prima jumatate a lui 2005.

a??Perspectivele industriei fondurilor de investitii sunt foarte bune pe termen mediu si lung. Experienta poloneza pare a fi cea mai apropiata de Romånia, in consecinta, intr-un orizont mediu de timp ar trebui sa atingem niveluri similare de dezvoltare a pietei atåt ca valoare a detinerilor de unitati de fond cåt si ca procent din PIB al activelor fondurilor. Dezvoltarea depinde insa de mai multi factori printre care as mentiona o mediatizare puternica si corecta a industriei fondurilor de investitii, precum si mesaje de la lideri de opinie puternici. De altfel, potentialul ridicat este aratat si de aparitia pe aceasta piata a unor jucatori importanti care apartin unor grupuri financiare puternicea??, explica Rusu.

In ultimele luni tot mai multe grupuri financiare puternice si-au manifestat interesul pentru piata autohtona a fondurilor de investitii. CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor din cadrul grupului german HVB, a preluat administrarea a doua fonduri mutuale ale societatii Quadrant Asset Management, facåndu-si astfel intrarea pe piata interna a fondurilor de investitii. CA IB vrea sa mai lanseze un fond de actiuni si primele fonduri romånesti care vor investi pe pietele externe.

HVB a devenit astfel a treia banca care activeaza pe piata romåneasca a fondurilor de investiti, dupa BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem, care sunt prezente pe piata cu trei fonduri, detinånd o cota de piata de peste 50%.

Påna la sfårsitul anului sunt asteptate sa-si faca intrarea pe piata Raiffeisen si Bancpost.

a??Cu siguranta piata va avea o dezvoltare exploziva, insa nu se poate preciza momentul acestui boom. Exista posibilitatea ca påna in 2007 dimensiunea pietei sa atinga un miliard de euroa??, considera Rusu.

Din punctul de vedere al structurii pietei, situatia din Romånia este oarecum asemanatoare cu cea din Polonia. Fondurile de venit fix (monetare si de obligatiuni) detin o pondere de 63% din totalul activelor fondurilor mutuale, cele diversificate reprezinta 24%, iar cele pe actiuni 13%, remarcåndu-se o crestere mai accentuata pe segmentul fondurilor diversificate si de actiuni. De altfel primele patru fonduri de pe piata romåneasca au profil monetar.

a??Dupa dinamica din ultimul an, fondurile de actiuni sunt cele mai atractive. In plus, se constata un interes in crestere pentru fondurile de obligatiuni. In cele de actiuni intra investitorii care sunt orientati preponderent spre randamente mai bune, pe cånd in cele de obligatiuni cei care sunt inclinati pentru o siguranta superioara a investitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO