Companii

Investitorii in fonduri mutuale au inceput sa mai si castige

Investitorii in fonduri mutuale au inceput sa mai si castige

Click pentru imaginea marita

07.09.2006, 19:10 13

Fondurile mutuale cu plasamente la Bursa si-au continuat revenirea in august, inregistrand randamente cuprinse intre 1,7% si 5,3%.
In urma acestor noi cresteri, o parte din fonduri au revenit pe plus fata de inceputul anului, cresterile continuand si la inceputul lui septembrie. Principalul motor al cresterilor l-a reprezentat din nou evolutia buna a SIF-urilor, dar si intrarea la tranzactionare a actiunilor Transelectrica. Majoritatea fondurilor cu plasamente pe piata de capital au subscris in cadrul ofertei publice Transelectrica, reusind sa obtina castiguri de circa 50% din aceasta investitie odata cu intrarea companiei pe Bursa la sfarsitul lunii august.
Indicele SIF-urilor, BET-FI, a castigat in august circa 8,7%, in timp ce indicele BET, al celor mai importante companii de la Bursa, a pierdut 0,2%.
SIF-urile reprezinta in continuare componenta de baza in portofoliile fondurilor diversificate si de actiuni, chiar daca in ultima perioada multi administratori au mizat pe diversificarea portofoliului reducand ponderea detinerilor la SIF-uri in active.
Cel mai performant fond in luna august a fost Intercapital, administrat de Certinvest, care a inregistrat o crestere a unitatii de fond de 5,3%. Fondul are una dintre cele mai ridicate expuneri pe SIF-uri, la finele lunii august plasamentele in titluri SIF reprezentand circa 45% din activul net. De asemenea, fondul avea actiuni la Transelectrica reprezentand circa 1,8% din portofoliu.
"Randamentul obtinut in august se datoreaza in primul rand faptului ca am mizat mai mult pe SIF-uri. Cred ca SIF-urile au potentialul de a-si egala si chiar de a-si depasi maximele atinse in februarie pana la finele anului", a declarat Razvan Rusu, manager de fond la Certinvest.
In primele opt luni ale anului, fondul Intercapital a inregistrat un randament negativ de -1,3%.
"Piata a depasit perioada dificila si cred ca va avea un trend pozitiv in continuare. Cred ca pana la finele anului fondurile mutuale vor depasi randamentul mediu oferit de dobanzile bancare", a mai precizat Rusu.
Pe pozitia a doua s-a situat Omninvest, administrat de SIRA, cu un randament de 4,92%. Omninvest este unul dintre putinele fonduri care nu au investit la Transelectrica.
"La momentul respectiv am considerat ca exista oportunitati mai bune pe piata si nu ne-am inselat, avand in vedere ca am reusit sa ne mentinem in top ca randament", a declarat Marius Olteanu, directorul general al SIRA.
Randamente de peste 4% au reusit sa obtina luna trecuta si fondurile Premio, administrat de Pioneer Asset Management, Napoca, administrat de Globinvest, si BT Maxim, administrat de BT Asset Management.
Din punctul de vedere al randamentului inregistrat in primele opt luni ale anului, pe primul loc intre fondurile de actiuni se situa Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, cu o crestere de 1,6%, urmat de Omninvest, cu un avans de 1,5%, si Napoca, cu o crestere de 0,1%.
Dintre fondurile diversificate, cel mai performant a fost in iulie Fortuna Clasic, administrat de Target Asset Management, cu o crestere de aproape 4,5%, urmat de Transilvania, administrat de Globinvest, cu un avans de 4,1%. Randamente de peste 3% au oferit si Capital Plus, administrat de Certinvest, si Bancpost Active Balanced, administrat de Eurobank Mutual Funds Management.
Fondurile diversificate au plasamente de pana la 50% din active pe piata de capital, preferand, in general, actiunile mai stabile din domeniul financiar si bancar.
Fondurile monetare si cele de obligatiuni au oferit in luna august randamente cuprinse intre 0,5% si 0,9%. Fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Certinvest a fost cel mai performant in primele opt luni ale anului, cu o crestere de 8,7%. Cresterea s-a bazat, in special, pe investitiile realizate de fond in titlurile fondului de actiuni Intercapital, administrat de aceeasi societate.
Singurul fond care a inregistrat o scadere in luna august este Europa Obligatiuni, cu investitii in titluri de stat si obligatiuni ale tarilor din UE, cu o reducere a valorii unitatii de fond de 0,68%, din cauza deprecierii euro fata de leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO